Klimatsmart förpackning från Älvsbyn

06 JUL 2018
Skrivet av :

Nyckelbryggerier lanserar nu en klimatsmart förpackning med vatten från Älvsby Källa.

Ett efterlängtat tillskott på vattenmarknaden som domineras av plast- och glasflaskor.

Den nya kartongflaskan från Nyckelbryggerier är mer klimatsmart jämfört med både glas- och PET-flaskor.

Kartongmaterialet kommer från ansvarsfullt odlad skog och korken är tillverkad av sockerrör.

Jämfört med kartongflaskan orsakar en plastflaska dubbelt så hög klimatpåverkan och tillskott av CO2 till miljön.

En glasflaska i sin tur orsakar fem gånger så hög klimatpåverkan jämfört med en kartongflaska.

– Förutom att plast är svårt att återvinna och återanvända handlar det om vilken nettotillförsel av CO2 en förpackning bidrar med till miljön.

Genom att använda skog och växter som råvaror blir det ett slutet kretslopp, till skillnad mot om man använder olja som råvara vilket ger en nettotillförsel av CO2 till miljön.

Kan vi konvertera 100.000 PET-flaskor till lika många kartongflaskor så sparar vi 3,5 ton fossil olja.

Det är långsiktigt miljötänk på riktigt och ett viktigt steg mot målet att i framtiden ha fossilfria förpackningar, säger Mia Grenmark Köhler, vd på Nyckelbryggerier.

Kartongflaskan Tetra Prisma är ergonomiskt utformad och den ligger bra i handen precis som en flaska eftersom den är formad som en prisma.

Tetra Pak, som ligger bakom den nya förpackningen, arbetar ständigt med att utveckla och förbättra förpackningar.

– Äntligen kan vi erbjuda konsumenter ett gott vatten i en god förpackning – god för miljön alltså. Vi startar nu i dagarna försäljning av vattnet i dagligvaruhandeln.

Samtidigt erbjuder vi kunder att producera vattnet och förpackningen under kundernas egna varumärken både här i Sverige och utomlands. Nu i början sommaren har vårt vatten redan funnits med och svalkat deltagare på Lundakarnevalen, Vätternrundan och Almedalen, säger Mia Grenmark Köhler, vd på Nyckelbryggerier.

Vatten med ursprung i Skandernas glaciärer

Vattnet tappas i Älvsbyn och källvattnet har sitt ursprung i nordvästra Lappland och Sulitelmamassivets enorma glaciärer.

Den långsamma filtreringen genom orörd natur ger det kristallklara vattnet ett optimalt pH värde och mineralinnehåll, med låga salthalter och en perfekt mjukhet.

Vattnet har en exceptionell kvalitet och är helt naturligt eftersom det varit orört från mänsklig påverkan genom försurning och andra föroreningar.

– Det är helt rätt, som så många säger, att det allra mest miljövänliga är att dricka vatten från kranen.

Men om man inte har en kran i närheten så är kartongflaskan det bästa alternativet, säger Mia Grenmark Köhler, vd på Nyckelbryggerier.

1896 startades Nyckelbryggerier i Luleå och 2007 etablerades bryggeriet i Älvsbyn, lite längre västerut i Norrbotten.

Anledningen till detta var vattnet från Älvsby Källa – ett källvatten med sitt ursprung i nordvästra Lappland och Sulitelmamassivets enorma glaciärer.

Den långsamma filtreringen genom orörd natur ger vattnet ett optimalt pH värde och mineralinnehåll, med låga salthalter och en perfekt mjukhet.

Förutom öl tillverkar Nyckelbryggerier vatten i klimatsmarta Tetra Pak kartongflaskor och drycker med bär från Norrbotten, som 100% bärjuicer samt Vildsoda – en nyttigare läsk med upp till 25% bär.

Norrbotten är hemmamarknaden men målgruppen finns i hela Sverige samt utomlands och spänner över alla åldersgrupper.

Källa: Pressmeddelande

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.