Utflykt med mersmak

Kafferast i Kåbdalis. FOTO: GUNNEL NILSSON

Kyrkan bjöd på en upplevelserik busstur med spännande resmål i början på juni. Det blev informationsrika besök på skidanläggningen i Kåbdalis, Àjtte museum i Jokkmokk och familjen Ågrens gård i Vitberget. Här nedan följer en reseskildring av Gunnel Nilsson.

 

”Fredag den 8:e juni hade arrangerade kyrkan i Älvsbyn en endagsresa under ledning av diakon Karin Marklund och diakoniassistent Mikael Ågren. Kl. 8 äntrade vi bussen utanför församlingsgården, första stopp Fluxen, sedan via Korsträsk och Vistträsk till Vidsel där bussen snart fylldes.

”Fantastiskt vad man kan göra av ett berg”

Så till Kåbdalis där Johan Gunnarstedt hälsade oss välkomna. Vi bussades runt i skidanläggningsområdet och Johan berättade hur hans föräldrar som arbetade som lärare i Vidsel fick idén att bygga en skidlift. Familjen var intresserad av skidåkning och friluftsliv. Detta var för drygt 50 år sedan, och de var rätt ute, för snart började Ingemar Stenmark, Stig Strand m.fl. att sina internationella karriärer. Gunnarstedts familj har köpt och sålt mark och investerat vidare och har nu en imponerande skidanläggning. Det är fantastiskt vad man har kunnat göra av ett berg. Detta liknar norra Finland där man på de ödsligaste ställen kan finna en turistanläggning, den i Levi är nog den som är mest känd för oss. Efter rundturen fick vi kaffe, smörgåsar och en kanelbulle.

Samekultur

Så styrde vi kosan upp till Jokkmokk där vi besökte Àjtte museum och blev guidade av Eva Sundqvist på ett proffsigt sätt, därefter väntade oss en fantastiskt god lunch. Efter lunchen anträdde vi
hemresan. 

Gård med djur och kapell

I Vitberget stannade vi hos familjen Ågren där vi hälsades välkomna av Mikaels fru Ann-Sofie som bjöd på kaffe, hembakad äppelkaka med vaniljsås och chokladrutor. Mikael berättade att han som ung pojke besökt ett torp med självhushållning och att han sedan haft en dröm om att bo på ett sådant torp. När de fick köpa huset i Vitberget kändes allt rätt. Här finns kor i ladugården, gäss som går fritt på tomten och givetvis hund och katt. På gården bygger Mikael ett kapell med ortodox kupol. Kyrkklockor har han köpt genom en ryska som förmedlat beställningen. Mikael tycker att det är helt underbart att ha fått förverkliga sin ungdomsdröm tillsammans med sin kära Ann-Sofie.

Så börjar dagen lida mot sitt slut efter en fantastisk dag där besöket i Vitberget var pricken över i. Väl hemma tackade vi vår chaufför, Karin och Mikael för en fin dag.”

Gunnel Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.