”Så länge inte kossorna dricker olja finns ingen anledning till oro”

27 JUN 2018
Skrivet av :

Pär Lärkeryd, VD Norra Skogsägarna, berättade om allt som kan tillverkas av miljövänlig skogsråvara. FOTO: STERLING NILSSON

Talande blöjor, tapeter med inbyggd belysning, uniformer som gör personer osynliga, gigantiska 3D-skrivare för utskrifter av hus och mycket, mycket mer…
– Allt detta kan vi göra med skogen som råvara, berättade Pär Lärkeryd, VD Norra Skogsägarna, vid den senaste Företagarlunchen på Polar Hotel.

Bengt Strandberg, näringslivschef, hälsade välkommen till den välbesökta företagarlunchen.

En procent av världens träd växer i Sverige.
– Det är en oerhörd rikedom som bara kommer att bli värdefullare med tiden, förklarade Lärkeryd.

Science fiction

Redan i dag är skogen Sveriges viktigaste nettoexportvara som tillför nationen i runda slängar hundra miljarder kronor per år. Den stora produkten är sågade trävaror. Men skogen kan användas till så mycket mer, enligt Lärkeryd, som gav en spännande framtidsvision.
– Allt som görs av fossila bränslen kan tillverkas av skog, exempelvis; textilier, kosmetika, plast etcetera… Om vi ersätter olja av träråvara minskas koldioxidutsläppen radikalt.
Fler spännande produkter är under utveckling – som talande blöjor.
– Då tänker ni på småbarn. Men de är inte målgruppen. Genom att bygga in sensorer i blöjor gjorda av skogsråvara får personal på sjukhus och äldreboenden besked när det är dags att byta.
Taklampor och spotlights kan ersättas av lysande tapeter.
– Belysningen byggs helt enkelt in i pappret.
Kläder kan också göras av skogsråvara. Viskos är ett sådant material som finns i de flesta kostymer. Försvaret i USA håller på att utveckla en uniform som gör soldaterna osynliga.
– Mängder av små linser förvandlar uniformen till både filmkamera och skärm. Kameran på ryggen projicerar en bild av bakgrunden framtill och vise versa.

Framtiden för svenskt skogsbruk är spännande, enligt Pär Lärkeryd.

Vattenslukande jeans

Gigantiska 3D-skrivare används redan i Kina för utskrifter av bostäder!
– Istället för att spruta bläck kan skrivarna spruta trämassa. Försök görs redan.
Elektronik kan byggas in i produkter av trä.
– I dag tillverkas redan material av skogsråvara som är lika bra som Kevlar. I framtiden kanske vi har elbilar där batteriet finns inbyggt i karossen.
Dagen till ära hade han klätt sig i jeans.
– Dessa byxor har krävt två kilo kemikalier och 10 000 liter vatten.

Åtta miljoner ton mikroplaster

Gran, fur och björk växer för det mesta på egen hand på naturlig väg utan tillförsel av extra vatten eller bekämpningsmedel. Skogen käkar dessutom koldioxid och ger oss syre i utbyte.
– Den svenska skogen är vår frälsare, förkunnade Lärkeryd och gav vissa självutnämnda miljöprofeter en knäpp på näsan.
– De påstår att böndernas djurhållning bidrar till stora utsläpp av växthusgaser. Då har de inte förstått kretsloppet. En kossa äter gräs som ombildas till gaser som den fiser ut. Dessa gaser tas sedan upp av växter och grödor som kossan på nytt äter…
Ett slutet system skapat av naturen själv.
– Så länge kossorna inte dricker olja finns ingen anledning till oro.
Oroliga bör vi däremot vara över alla utsläpp av mikroplaster. Uppskattningsvis åtta miljoner ton varje år som till stor del hamnar i hav och vattendrag.
– Varför ska vi ha plast när allt kan ersättas av träråvara som är biologisk nedbrytarbar?
Det finns också en geografisk fördel med den svenska skogen.
– Den står där den står och kan aldrig outsourcas till något annat land eller världsdel.
Trots alla miljömässiga fördelar möter skogsbruket motstånd.
– Oftast från storstadsbor som aldrig varit längre in i en skog än 200 meter. De jämför våra skogar med parker. För det är allt de kan relatera till. Sverige har aldrig haft mer skog. Volymen har fördubblats sedan första mätningarna på 1920-talet. För varje träd som avverkas planteras två nya.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.