Quilt Quinnens ”Smile-täcken” skänker glädje till fattiga barn i Indien

08 JUN 2018
Skrivet av :

En mamma med sin dotter och ett “Smile-täcke”. FOTO: CATHARINA BERGGREN

Catharina och Ove Berggren, från Älvsbyn, har varit en vecka i Indien tillsammans med ett läkarteam som arbetar för hjälporganisationen A Second Chance. Med sig hade de bland annat 80 små täcken, så kallade ”Smile-täcken”, som föreningen Quilt Quinnen i Älvsbyn sytt. Dessa täcken fick barnen efter operation, för att sen ta med sig hem. Ett mycket uppskattat inslag i den sterila sjukhusmiljön.

FOTO: CHATARINA BERGGREN

Så här skriver Catharina och Ove i ett mail som skickats till redaktionen:
A Second Chance är en hjälporganisation som ger barn med läpp- och gomspalt i bland annat Indien en andra chans till operation. Initiativtagare narkossköterskan Gunilla Lööf från Stockholm.

Specialister

Operations Smile har byggt upp en egen avdelning på ett sjukhus i Guwahati i nordöstra Indien. Där opereras barn med läpp- och gomspalt. Inhemska läkare är mycket skickliga på den typen av operationer, men tyvärr är de tvungna att neka en del barn. Detta beror på att barnen har exempelvis hjärtfel, undernäring eller annan defekt. Därför vill de ha hjälp av specialister för att ge dessa barn “A second chance”.

118 barn fick en andra chans

Catharina och Ove Berggren, Älvsbyn har varit en vecka i Indien tillsammans med ett läkarteam. Läkarteamet från Sverige bestod av narkosläkare, narkossköterskor, barnläkare plus en
barnhjärtsspecialist. Från Danmark kom två plastikkirurger.
Dessa läkare opererade barn med svåra missbildningar. Tack vare deras insats fick 118 barn en andra chans.
– Vi har sett många svåra fall, säger Ove Berggren.
– En normal läpp- gomspaltsoperation tar normalt ca 45- 60 minuter. Här har det varit operationer som tagit 5 – 6 timmar.

Mailet avslutas:

”Det känns meningsfullt för oss att kunna bidra med att hjälpa dessa barn. Vårt uppdrag var att sysselsätta barnen i de överfyllda väntrummen, med bland annat blåsa såpbubblor och ballonger.
I våra resväskor fanns cirka 80 små täcken så kallade ”Smile-täcken” som föreningen Quilt Quinnen i Älvsbyn sytt. Dessa täcken fick barnen efter operation, för att sen ta med sig hem. Ett mycket uppskattat inslag i den sterila sjukhusmiljön. Uppskattningsvis föds det var tredje minut ett barn med läpp-käk- eller gomspalt. I Sverige får dessa barn genomgå ett kirurgiskt ingrepp tidigt efter födseln. I den fattigare delen av världen har inte föräldrarna pengar till läkarvård”

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.