Älvsbyn vann seriefinalen – upp i tabelltoppen

07 JUN 2018
Skrivet av :

David Karlsson och Mahdi Aktari kämpar in 3-1. Älvsbyn ville mycket mer än Lulelaget i kvällens match och tog därför en välförtjänt seger. FOTO: KRISTER PALM

BILDEXTRA: Älvsbyn vann seriefinalen mot Luleå SK hemma på Älvåkra med 3-1 (1-0).
– Vår taktik lyckades till fullo, avslöjar Staffan ”Daffy” Renlund, tränare i Älvsbyn.

FOTO: KRISTER PALM

 

Hemmalaget öppnade starkt.
– Vår ambition i dag var att sätta hög press på LSK i hopp om att få en tidig utdelning för att senare satsa på omställningar, berättar Staffan.
En taktik som lyckades. Redan i den sjunde minuten gav snabbfotade Mandi Akhtri Älvsbyn ledningen.

Hjärnskakning

Även om matchen var jämn så var ÄIF det bättre laget i första halvlek.

Efter paus satsade gästerna allt framåt. I den 58:e minuten kvitterade långe Simon Spolander Liikamaa in 1-1 på en nickskarv efter en lyra in mot straffområdet. I samma situation skallade Älvsbyns duktige back Taha Anwar ihop med Spolander Liikamaa. Taha försökte spela vidare men tvingades utgå.
– Han fick nog en liten hjärnskakning, berättar Staffan.

”Mojje” storspelade

Efter Luleå SK:s mål blev Älvsbyn lite passiva och sjönk djupt med laget.
– I ärlighetens namn blev vi nog för ängsliga, medger Staffan.
Luleå SK skapade ett tryck mot Älvsbyns mål och hade flera chanser men hemmamålvakten Markus ”Mojje” Lundgren storspelade. Mitt i gästernas press kontrade ÄIF in 2-1. Ett mönsteranfall som avslutades med att Mandi Akhtri nickade in bollen.

På hugget

Ett avgörande mål som bland annat ledde till att Luleå SK började stressa. Älvsbyn nyttjade gästernas misstag och sitt fantastiska omställningsspel. Med sju minuter kvar av ordinarie matchtid kunde inhopparen David Karlsson stöta in 3-1 sedan gästernas målvakt Mathias Lindkvist tappat bollen. Men påpassligt av David att fullfölja. Även Mandi Akhtri störde målvakten.

Trots tvåmålsledning blev slutet en nagelbitare. Luleå SK hade ett skott i stolpen och flera gånger studsade bollen som i ett flipperspel framför ”Mojje”. Tryggheten i det ungdomliga Älvsbyn svarade rutinerade Anders Sundman för. Han gjorde ett flertal viktiga brytningar och rensningar när det som bäst behövdes.

Näsbränna

– Vi ska vara ödmjuka och erkänna att Luleå SK är ett bra lag. Men man måste inte alltid ha boll. I bland kan man bara spela på omställningar. Vi har så pass rappa spelare, förklarar Staffan.

Luleå SK är skyhöga favoriter till seriesegern. Men mot Älvsbyn fick de sig en näsbränna.
– De har nog inte scoutat oss så bra. Men i returmötet till hösten lär de nog vara revanschsugna.

Älvsby är nykomlingar men toppar nu tabellen. Hur långt ska detta räcka?

En bra kollektiv insats av Älvsbyn som spelade taktiskt riktigt. Viktorian mot Luleå SK var även en coachseger.

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.