Invigning av ny knutpunkt: Vistträsk-andan skapade Älvsbyns nya resecentrum

07 MAJ 2018
Skrivet av :

Helena Öhlund, kommunalråd, invigde Älvsbyns nya Resecentrum inför en fullsatt lokal. FOTO: STERLING NILSSON

BILDEXTRA: Det var ett stolt kommunalråd, Helena Öhlund, som på måndagen invigde Älvsbyns nya Resecentrum.
– Här förenas det gamla med det nya. Med denna inglasade, luftiga och härliga miljö kommer alla som besöker Älvsbyn att mötas av en positiv bild, förklarade hon glatt innan det gul-blå bandet klipptes.

(BILDSPEL: STERLING NILSSON)

 

Älvsbyn har onekligen fått en ny knutpunkt. Det nya resecentrat är byggt i kombination med den gamla järnvägsstationen. Bussgods har fått nya ändamålsenliga arbetslokaler och funktionella personalutrymmen.
– Nu har vi ju till och med dusch, förklarade Sara Risberg, Bussgods stora profil i Älvsbyn, med ett skratt.

Lyft för markbundet Resecentra

För resenärerna är nya väntsalen är luftig med inglasad fasad. Intill ligger Stationens café.
– För oss innebär det här ett lyft, konstaterar Sara Viklund som driver caféet tillsammans med Lena Viklund och Cecilia Söderfalk och tillägger:
– Dessutom blir det trevligt att tågresenärerna kan ta bussen direkt från järnvägsstationen. Tidigare har vi ju fått hänvisa resenärer till andra sidan byn för att kunna ta bussen.

Än bättre blir det när nya verandan, under tak, snart står klar.
– Vi har en del planer, avslöjar Sara.

Verandan blir drygt tolv meter lång och 270 centimeter bred, enligt entreprenören och ägaren Ulf Nilsson.
– Det blir fint. Efter lite tjat fick jag bygga den som vi ville, förklarar han med glimten i ögat. Ulf driver Bröderna Br. Nilssons Bygg tillsammans med brodern Arne.

Vistträsk-andan gjorde dröm till verklighet

De fick mycket beröm av kommunalrådet Helena Öhlund. Enligt henne är Älvsbyn priviligerade att genom att ha så många duktiga och driftiga entreprenörer.
– Tack vare bröderna Nilsson har vårt nya resecentrum förverkligats. De tog initiativet. Inte kommunen eller Länstrafiken. Nu kan vi hyra in oss i färdiga lokaler.
Processen med Älvsbyns nya Resecentrum inleddes redan 2013. Då var vistträskaren Bill Nilsson kommunalråd. Han framförde idén till bröderna Nilsson, också bosatta i Vistträsk.
– Därför känns det ju nästan förmätet att jag ska klippa bandet, tyckte Helena, som dock var glad över att åtta års arbete äntligen gett resultat.
– Byråkratins kvarnar mal ibland långsamt. Bröderna Nilsson har nog skruvat på sig både en och två gånger. Men i dag känns det jättetrevligt att få samlas och inviga detta fina Resecentrum.

Tåg, buss och hyrcyklar

På plats fanns även Charlotte Reinholdt, projektledare, infrastrukturstrateg och ansvarig för tågtrafiken i den Regionala kolletivtrafikmyndigheten, RKM.
– Att kombinera buss, tåg och gods är ju det bästa. Att samla resurserna på ett och samma ställe. Det är bra för alla, inte minst resenärerna.
Hon avslöjade också en idé.
– Vi har funderingar att erbjuda låne- eller hyrcyklar i anslutning till Älvsbyns nya Resecentrum. Det kan nog glädja många.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.