”Vi vill vara med och göra skillnad” – Älvsbyhus prisas för jämställdhetsarbete

30 MAJ 2018
Skrivet av :

Älvsbyhus prisas för sin jämställda sponsring.

Som första företag i Norrbotten blir Älvsbyhus certifierade för jämställd sponsring. Av alla miljoner som företaget bidrar med till föreningslivet går 67 procent till damidrotten. Certifieringen görs av stiftelsen FairPay.
– Det här är en högst medveten satsning från vår sida, säger Kent Johansson, vd Älvsbyhus.

 

I början av februari i år gick Älvsbyhus ut med att de bestämt sig för att sponsra Luleå Hockeys damer lika mycket som herrarna.

”Det är inte rimligt att skillnaderna mellan damerna och herrarna ska vara så stora som de är idag”, sade Kent Johansson då – och uppmanade andra företag att följa deras exempel och ge damidrotten lika mycket som herridrotten.

Älvsbyhus sponsrar Luleå Hockeys damer och herrar med samma belopp. FOTO: VIVEKA ÖSTERMAN

I april togs nästa steg i arbetet med att skapa likvärdiga förutsättningar för tjejer och killar inom idrotten då Älvsbyhus valde att inleda ett samarbete med FairPay. Idag, bara en månad senare, har Älvsbyhus nått stiftelsens högsta certifiering – FairPayer guld.

Älvsbyhus sponsrar även Piteås damallsvenska fotbollslag.

Det här innebär att Älvsbyhus med råge nått målet att fördela sin sponsring jämt mellan kvinnor och män. 67 procent av Älvsbyhus sponsring går idag till idrottsutövare eller lag som består av kvinnor eller tjejer, däribland nämnda Luleå Hockey/MSSK och Piteå IF. Detta är ett strategiskt val för att jämna ut de skillnader som råder mellan kvinnor och män inom idrotten.

– Vi vill vara med och göra skillnad. Det här är vårat sätt att vara med och bidra till en bättre – mer jämställd – värld, och idrottsvärld, säger Kent Johansson.

Det är fantastiskt att Älvsbyhus väljer att ta detta steg. Det visar på ett företag som tar ansvar och på ett aktivt sätt vill vara med och bidra till ett mer jämställt och hållbart samhälle. Vi hoppas att Älvsbyhus beslut leder till att fler aktörer vill bli en del av denna förändringsresa, säger Isabelle Widmark, ordförande FairPay.

80 procent av de svenska företagens totala sponsring går idag till män medan 20 procent går till kvinnor. Detta trots att kvinnor utgör 46 procent av idrottsutövarna.
Källa: FairPay. 

För mer information om FairPay, besök http://www.fairpay.nu

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.