Vattennivåerna i älven fortsätter att sjunka

22 MAJ 2018
Skrivet av :

Sikfors. Skellefte Kraft har alla luckor öppna i dammen. FOTO:STERLING NILSSON

Vårfloden mattas. Sedan förra måndagen har vattennivån i Piteälven under Älvsbybron sjunkit med 72 centimeter. Samtidigt är snösmältningen stor i fjällen.
– Men det verkar som om älven klarar av att svälja tillströmningen av smältvatten från källflödena, säger Margareta Lundberg, skyddssamordnare i Älvsbyns kommun.

Margareta har daglig kontakt med Skellefte Kraft.
– De säger att vårfloden i fjällen tilltar men än har det inte lett til några dramatiska förändringar för flödet längre ner i älven, berättar Margareta.

Mätpunkten under Inlandsbron i Arvidsjaurs kommun visar än så länga bara en blygsam ökning av vattennivån. Senaste dygnet en centimeter.

Tendensen under Vidselsbron är också sjunkande.

Högsta nivån (hittills är väl bäst att tillägga) nådde älven under Älvsbybron förra måndagen med 5,69 meter. Nivån i morse låg på 4,97.

Under Vidselbron var nivån som högst i onsdags förra veckan med en topp på 4,95 meter. I dag klockan 10:30 hade nivån sjunkit till 4,31 meter.

Vattenivån under Inlandsbron har den senaste veckan stigit med 40 centimeter. Men det har alltså inte påverkat älven längre nedström.

Hur snösmältningen påverkar älven kan du att följa med hjälp av kommunens mätsystem RiverOnline som har tre mätpunkter; Älvsbybron, Vidselsbron och Inlandsbron.

 

fortsätter att så sakta sjunka. Den

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.