Varmt mottagande i kyligt väder

01 MAJ 2018
Skrivet av :

Anders Karlsson fick förtroendet att sätta fyr på Valborgsmässoelden i Bredsel.. FOTO: GÖRAN GRANSTRÖM

BILDEXTRA/BREDSEL: Gråmulet väder och fem plusgrader i luften är inget som hindrar invånarna i Bredsel med omnejd. När det anordnas festligheter då sluter byborna upp. Så brukar det vara och så blev det också när Bredsels Bygdeförening bjöd in allmänheten till Valborgsmässofirande.

 

Drygt hundra personer samlades på måndagskvällen för att umgås, fika tillsammans och njuta av värmen som strålade ut från den stora Majbrasan bakom bygdegården.
Ingen av de tillfrågade kunde svara exakt på hur gammal traditionen är att samlas vid bygdegårdsområdet för att fira in vårens ankomst.
– Men det är över 20 år i bygdeföreningens regi, säger Inger Wande, som ingår i styrelsen.

Självgående förening

En styrelse som har fått jobba ”häcken av sig” inför Valborgsmäss, eller..?
– Inte alls, fastslår hon.
– I den här byn ställer folk upp och hjälper till. Alla bidrar med vad de kan i form av förberedelser. Det är alltifrån att samla ihop bränsle till brasan, forsla bort snön och hjälpa till på alla möjliga sätt både före och efter. Det här är nästan självgående och vi är så tacksamma för alla som ställer upp.

Gratis kaffe av välbärgad förening

Klockan 19 var det dags för Anders Karlsson och David Dahlberg att tända brasan. Alltmedan den stora elden fick tid att ta sig på allvar kunde besökarna samlas runt grilleldstaden och ta för sig av gratis korv och saft. Kaffet som också var gratis hade givetvis kokats i sotig panna över öppen eld.
– Föreningen har en stabil ekonomi och så länge vi har det så är det inte mer än rätt att bjuda på förfriskningarna, säger Inger Wande.

Större brasa att vänta…

Redan till hösten är det dags igen för Bredsels Bygdeförening att bjuda in allmänheten till en ny och värmande brasa av större proportioner. Då handlar det om Halloween-firande och förhoppningsvis kommer minst lika många besökare att hitta till Bredsel och byns fina bygdegårdsområde.

TEXT OCH FOTO: GÖRAN GRANSTRÖM

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.