Uppmaning: “Kör inte med båtar i älven”

13 MAJ 2018
Skrivet av :

Vänta med att köra båt i älven. Vågskvalpet kan få förödande konsekvenser för stugägare. ARKIVBILD

Många fastigheter hotas att skadas av Piteälvens höga flöden. Då kan vågskvalpet efter båtar bli förödande.

– Vi har ett aktuellt fall där en fastighetsägare fick vatten i trossbotten sedan en båt passerat. Jag förstår att många är nyfikna och sugna att i det fina vädret ge sig ut på älven. Men visa hänsyn. Vågorna efter båtarna kan ställa till stor skada för stugägare längs älven, säger Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun.

Vattennivåerna i Piteälven är höga. På söndagen var älven som högst 5,64 meter. Men tendensen är just nu att vårfloden mattas.
– Jag har pratat med Skelleftekraft och de tror att kulmen har passerats vid kusten. Däremot ökar tillrinningen i fjällen. Har vi tur så sammanfaller inte fjällfloden med vårfloden längre ner mot kusten. Men det är ju fortsatt varmt i Piteälvens källflöden så än kan vi inte blåsa faran över.

Delar av vattenverket vid Selholmen

I dag åker Älvsbyns Energi och en person från Räddningstjänsten till Gammelstad i Luleå för att hämta hundra meter barriärer som beställts från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.


– De ska i första hand användas för att skydda vattenverket, berättar Margareta.

Foto: Sterling Nilsson

 

 

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.