Uppmaning: ”Kör inte med båtar i älven”

13 MAJ 2018
Skrivet av :

Vänta med att köra båt i älven. Vågskvalpet kan få förödande konsekvenser för stugägare. ARKIVBILD

Många fastigheter hotas att skadas av Piteälvens höga flöden. Då kan vågskvalpet efter båtar bli förödande.

– Vi har ett aktuellt fall där en fastighetsägare fick vatten i trossbotten sedan en båt passerat. Jag förstår att många är nyfikna och sugna att i det fina vädret ge sig ut på älven. Men visa hänsyn. Vågorna efter båtarna kan ställa till stor skada för stugägare längs älven, säger Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun.

Vattennivåerna i Piteälven är höga. På söndagen var älven som högst 5,64 meter. Men tendensen är just nu att vårfloden mattas.
– Jag har pratat med Skelleftekraft och de tror att kulmen har passerats vid kusten. Däremot ökar tillrinningen i fjällen. Har vi tur så sammanfaller inte fjällfloden med vårfloden längre ner mot kusten. Men det är ju fortsatt varmt i Piteälvens källflöden så än kan vi inte blåsa faran över.

Delar av vattenverket vid Selholmen

I dag åker Älvsbyns Energi och en person från Räddningstjänsten till Gammelstad i Luleå för att hämta hundra meter barriärer som beställts från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.


– De ska i första hand användas för att skydda vattenverket, berättar Margareta.

Foto: Sterling Nilsson

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.