Stigande nivåer med översvämningar i bäckar och åar

TV+TEXT: Väg 560 från Flurheden till Korsträsk är avstängd i båda riktningarna på grund av översvämning i höjd med Frostviken vid järvägen. Vistån svämmar snart över sina breddar och i Korsträskbäcken forsar vattnet fram. Samtidigt stiger Piteälven allt snabbare.
– Översvämningar i Lillträsk är årligt återkommande. Det beror på en underdimensionerad vägtrumma. I övrigt avvaktar vi vad som sker. Än är bara vårfloden i sin linda, berättar Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun.

Det varma vädret har satt fart på snösmältningen.
– Nu lovas det ju varmt väder två veckor framåt. Än råder ingen kris men det är bra att vara förberedd, säger Margareta som på måndagen hade ett möte med räddninigschefen för Piteå och Älvsbyn, Torbjörn Johansson, för att diskutera läget.

På måndagen stängdes väg 560, mellan Flurheden och Korsträsk, av i båda riktningarna på grund av översvämning. Vattnet flödar över vägen på vägsträckan strax under Frostviken vid järnvägen.


Trafikanter uppmanas att välja antingen infarten vid Kvarnheden eller infarten vid Renbäck i från riksväg 94 för att köra in på väg 560.

Viståns vattennivå rapporteras hög. Likaså har Korsträskbäcken stigit snabbt.

Piteälven visar också tecken på accelerande flöden. Bara sedan fredagen har nivån stigit med 92 centimeter till 3,93 meter klockan 16:00 på måndagen.
– Skönt nog är det många meter kvar innan det blir någon fara. Det vi ser är att biflödena börjar forsa till. Men det är först i mitten på maj som vi kan börja se några tendenser. Ett normalår brukar älven vara som högst i början på juni, säger Margareta som trots allt uppmanar bostads- och fritidshusägare att förbereda sig på högvatten.

Förra sommaren var vårfloden sen. Högsta nivån noterdes den 22 juli, 4,22 meter.

– Ingen kan ju veta vad som händer i en oreglerad älv som Piteälven. Men jag har dagligen kontakt med Skelleftekraft som driver kraftverket i Sikfors. Jag har också fått veta att det uppe i fjällen är mycket vattenrik snö och att mängden varierar.

Vid mätpunkten under inlandsbron i Arvidsjaurs kommun är vårfloden lugn. Det visar att snösmältningen inte kommit igång på allvar i de västligaste delarna av skogslandet och fjällen.

– När det börjar strömma till så tar det ju ett tag innan vattnet når Älvsbyn.

Säkerhetsåtgärder är vidtagna och myndigheten för samhällsskydd och beredskap kontaktad.
– Vi förberett beställningar sandsäckar och barriärer. Det senare kan ju bli aktuellt om exempelvis Polar Hotel riskerar att drabbas av översvämningarna.

Det nya mätsystemet RiverOnline är till stor hjälp. Det kan alla följa.
– Ja, jag är in flera gånger om dagen och kollar. Det blir som en sjuka. Ungefär som Faceboook, säger Margareta med ett skratt.

Enligt Torbjörn Johansson hade en ispropp på måndagen bildats i älven nedström Älvsbyn.

FOTO OCH VIDEO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.