SMHI:s klass 3-varning för höga flöden står kvar – håll koll på fritidshus och egendomar

14 MAJ 2018
Skrivet av :
 

Vattenverket på Selholmen skyddas av barriärer. FOTO: STERLING NILSSON

Pite älv fortsätter att stiga. Vattennivåerna är fortsatt höga. Fastighetsägare längs älven uppmanas att titta till fritidshus och egendomar. SMHI:s klass 3-varning för höga flöden står kvar.
På måndagen började Älvsbyns Energi AB att montera barriärer runt vattenverket.
– Vi tar det säkra före det osäkra, berättar Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun. 
BILDSPEL. FOTO: STERLING NILSSON
Hur snösmältningen påverkar älven kan du att följa med hjälp av kommunens mätsystem RiverOnline som har tre mätpunkter; Älvsbybron, Vidselsbron och Inlandsbron. 
Vattennivån under Älvsbybron var på måndagseftermiddagen 5,69 meter. Det är 152 centimeter från 1995 års högsta nivå då vårfloden ställde till med stora skador. Tillströmningen har dock mattats något de senaste dagarna.
Fjällfloden på gång
Samtidigt visar mätutrustningen under Inlandsbron, Arvidsjaurs kommun, att snösmältningen tilltar i inlandet och fjällen.
– Efter att kulmen nåtts runt Älvsbyn brukar det ta några veckor för älven att sjunka till mer normala nivåer. Skulle fjällfloden komma innan dess är det risk för att älven stiger ytterligare, förklarar Margareta, och berättar att Älvsbyns Energi hämtat barriärer som beställts från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.
Faran inte över
– Totalt hundra meter som satts upp runt vattenverket för att skydda färskvatten-leveranserna. Även vägen till vattenverket har höjts.Vi vill ligga i framkant och tar det säkra före det osäkra. Än är det för tidigt att blåsa faran över. 
 
Definition för Varning klass 3 extremt höga flöden:

Extremt höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt vart femtionde år. Medför allvarliga översvämningsproblem. Klass 3 är den allvarligaste varningsklassen för höga flöden.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.