Gästkrönika: 92-åriga Gunnel beskriver sin beundran för Marcus Hellner

14 MAJ 2018
Skrivet av :

Marcus Hellner.

” Ja, så kom då beskedet från Marcus som hela skidsverige väntat på och bävat för – Marcus slutar sin aktiva karriär. Detta var väntat men de flesta hade nog hoppats på att han skulle fortsätta över VM nästa år, Marcus hade behövts i det svenska landslaget.

 

Förtjänar beundran

Av alla duktiga skidåkare vi haft i Sverige finns det ingen som jag beundrar som Marcus. Varför?
Vi har haft många åkare som förnyat skidsporten både på utrustningssidan och träningsmässigt, som Sven Utterström, Mora-Nisse, Sixten Jernberg och Gunde Svahn m.fl.
Men Marcus, som 15 år gammal inte kom in på skidgymnasium i södra Sverige, fast besluten att bli skidåkare, lämnade sin familj och sina kompisar för att flytta 150 mil till Gällivare för att förverkliga sin dröm, förtjänar beundran. Jag har arbetat med ungdomar en stor del av mitt liv och jag har en son och en sonson – jag vet hur kompisberoende de flesta är i den åldern.

Viljans makt

Marcus blev väl omhändertagen i Gällivare, det ska hela skidsverige tacka för, han var inte bäst de första åren, det var viljans makt, och Marcus ville, hans förmåga att träna hårt gjorde honom till den åkare han blev.
Jag har tittat på skidtävlingarna i vinter och undrat vad som varit fel, Calle har glimrat till i bland men inte orkat på slutet, Marcus har legat illa till men åkt upp sig på slutet. När jag såg 5-milen på SM tror jag att jag förstod, när det var 5–6 km kvar låg inte Marcus på medaljplats men plötsligt var det som att se den gamle Marcus, han riktigt flög fram i den lätta åkstil som är hans när han är i form. Han ville inte sluta sin karriär utan medalj på SM, här kom viljan fram igen.

Hjärta för klubben

Sedan beundrar jag Marcus för att han har varit Gällivare skidallians trogen under hela karriären. Han har bott och verkat i Gällivare fast jag misstänker att han fått många erbjudanden om att byta både klubb och bostadsort under åren.
Marcus är 32 år och har ägnat halva livet åt skidor och nu har han insett att det finns annat än skidåkning i livet. Nu kan han göra annat som han tycker är roligt. Han kan fiska, jaga och springa för att hålla kroppen i form, men framför allt kan han ägna sig åt sina flickor, barn går inte i repris och det är så klokt att ta vara på tiden med dem.

Som skid- och ungdomsledare har jag följt Marcus genom åren och jag och alla skidälskare kommer att sakna honom. Jag önskar Marcus och hans familj att ni får vara friska och att ni får ett gott liv.”

Gunnel Nilsson Älvsbyn
92 år och medlem i Guldklubben Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.