Fredrik Lundh Sammeli: ”Kloka vardagsförbättringar för vanligt folk”.”

Fredrik Lundh Sammeli var socialdemokraternas huvudtalare vid årets 1 maj-firande. FOTO: KRISTER PALM.

BILDEXTRA, TV, TEXT: Rikdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli var huvudtalare när Älvsbyns socialdemokrater firade 1 maj på innergården till kommunhuset.
– Det är speciellt för mig att tala här hemma på byn, betonade Fredrik som har sina rötter i Kortsträsk.
I sitt tal vurmade han för välfärden och kampen mot segregation.

FOTO: KRISTER PALM

Här följer stora delar av Fredrik Lundh Sammelis tal, avsnitt som han själv valt ut:

”Segregationen klyver det svenska samhället mitt i tu. Mellan de som har makt och de som är maktlösa. Mellan de som har jobb och de som är arbetslösa. Mellan de som har framtidstro och de som känner vanmakt. Det viktigaste för att bekämpa främlingsfientlighet och rasism är därför att bryta segregationen. Uppdelningen mellan människor är farlig och utgör ett hot mot den svenska demokratin. Alla människors lika värde är grunden i vår ideologi. Det är en övertygelse som format oss och en kamp som ständigt måste pågå. Vi kommer aldrig att tystna när mörka krafter hotar vårt samhälle och ställer människa mot människa.”

Bättre för pensionärer

”Vi har lagt om kursen för Sverige. Det vi lovade inför valet 2014 har vi nu förverkligat, på punkt efter punkt. Samtidigt har vi satt stopp för stora skattesänkningar för de rika, privatiseringar och nedskärningar. Vi har istället prioriterat välfärden. Vi har höjt barnbidragen. För första gången på tio år. Vi har sänkt skatten för en och en halv miljon pensionärer. Men vi är inte nöjda med det. Och här vill jag idag ge ett tydligt löfte: Vi kommer att fortsätta leverera konkreta reformer för att Sveriges pensionärer ska få det bättre och tryggheten ska stärkas. Inte om 20 år – utan nu.”

Kloka vardagsförbättringar för vanligt folk

”Den verklighet vi år efter år i opposition kritiserade så hårt, möter vi nu på område efter område, med politiska beslut och nya reformer! Vår socialdemokratiska ide framställs av vissa som radikal, själv brukar jag sammanfatta den med kloka vardagsförbättringar för vanligt folk.”

Bättre och snabbare vård

”I Sverige ska du få bra och snabb vård när du behöver det, oavsett vem du är och var du bor. Det är en central del i vårt trygghetsprogram och där vi påbörjat miljardinvesteringarna för att öka antalet anställda, korta köerna och stärka tillgängligheten.”

Skattepengar till rätt ändamål

”Den svenska modellen innebär en stark generell välfärd som alla bidrar till. Vi skjuter nu till ökade resurser så att fler kan anställas i välfärden. Fler lärare, fler undersköterskor, fler socialsekreterare och andra viktiga yrkesgrupper i välfärden. Alla utom de mest inbitna skattesänkarentusiasterna förstår att det är nödvändigt. Skattepengar ska användas till det de är avsedda för – och inte till vinstutdelning.”

Fredrik Lundh Sammeli (S)
Ordförande Socialförsäkringsutskottet
Ordförande Socialdemokraterna Norrbotten

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.