Annorlunda, personligt och självutlämnande 1 maj-tal om barndomen av Tomas Egmark: ”Varför fick jag ingen hjälp”

01 MAJ 2018
Skrivet av :

Ett annorlunda, personligt och självutlämnande 1 maj-tal framfördes av Tomas Egmark, socialdemokraternas första namn på kommunlistan. FOTO: KRISTER PALM

Han är än så länge obekväm med att stå i centrum. Men det lär han få vänja sig vid. Tomas Egmark är socialdemokraternas första namn i Älvsbyn. I samband med 1 maj gav han en mycket varm, personlig och öppen presentation av sig själv.
– Jag är tacksam för att ha fått bli vuxen i Älvsbyn, där mina handlingar styrt mitt liv, inte arvet efter mina föräldrar, betonade han och berättade med känsla om hur det var att växa upp i ett hem där båda föräldrarna var alkoholister.

Det var ett tag sedan nuvarande kommunalrådet Helena Öhlund deklarerade att hon lämnar sitt uppdrag efter höstens kommunval. Tomas Egmark fick förtroendet av paritet att ersätta henne som förstanamn.
– Jag fick tänka ett tag på om jag skulle acceptera nomineringen, då jag tycker att mitt engagemang var på den nivå som jag var tillfreds med. Men med familjens stöd tackade jag ja.

Barndomen blev en drivkraft

Tomas Egmark är 55 år, egenföretagare som underleverantör till Älvsbyhus. Han är gift och har två barn plus tre barnbarn. Hans barndom formade hans åsikter och skapade drivkraften att bli politiker.
– Jag växte upp i en alkoholistfamilj. Under en stor del av min uppväxt var alkoholen en central punkt i mina föräldrars tillvaro – och följaktligen min. Men jag behövde aldrig uppleva våld, så ur det perspektivet hade jag det bra jämfört med andra barn till alkoholiserade föräldrar. Därför känns det än större att ha blivit nominerad av partiet. Inte tänkte jag för 40 år sedan, som 15-åring när jag kom hem och hittade en av mina föräldrar sittande i soffan pratandes med troll, pysslingar och döda släktingar, att jag i dag skulle stå som partiets första namn i Älvsbyn.

Vill stärka stödet för barn och ungdomar

Han fortsatte:
– Jag är tacksam för att ha fått bli vuxen i Älvsbyn där mina handlingar styrt mitt liv, inte arvet efter mina föräldrar.
Tomas berättade att han tidigt insåg att han måste bygga sin egen framtid för att bli accepterad och inte dömd av sin uppväxt.
– I skolan hade jag turen att aldrig bli mobbad eller retad av mina klasskamrater, men fick heller ingen hjälp av vare sig skolan eller kommunen i övrigt fast det var känt hur jag hade det hemma. Det har givit mig drivkraften att barn och ungdomar som växer upp i en utsatt miljö inte ska behöva känna som mig när de blir vuxna; ”Varför fick jag ingen hjälp”.

Stolt över Älvsbyn

En annan drivkraft hos Tomas är samarbete, att tillsammans bygga en framtid och det samhälle som våra barn och barnbarn ska ärva av oss.
– Jag tror på samarbetets styrka och inte på att med beslutsamhet driva igenom alla beslut. Men visst kan det också behövas.
Efter denna mycket varma och självutlämnande presentation av sig själv och den egna uppväxten övergick Tomas till att prata om vad Socialdemokraterna vill med Älvsbyn.
– Ja, vi är stolta över hur Älvsbyn utvecklas men inte nöjda. Här spirar framtidstro och optimism. Allt fler väljer att leva och bo inom kommungränsen samtidigt som kommunens verksamheter är av hög kvalitet. Älvsbyn är en attraktiv plats att leva och bo på. Vi socialdemokrater har satsat på att få fram attraktiva boendemiljöer och byggt det första flerfamiljshuset på flera decennier samtidigt som vi planerat för flera nya villaområden och möjliggjort infrastrukturinvesteringar.

Hela kommunen ska leva

Han uttryckte också en stolthet över kommunens näringsliv, som han själv är en del av, och sade sig nära förhoppningar om en gruvstart i Laver.
– Jag, och vi alla, vet att det finns en oro för hur en gruvstart påverkar miljön och kommunen i övrigt. Den oron ska vi ta på största allvar. Men som kommun måste vi förbereda oss på bästa möjliga sätt och vara förberedda på en snabb utveckling av Älvsbyns kommun. Då menar jag inte bara centralorten utan även Vidsel, Vistträsk och Korsträsk. De delar av kommunen som först blir påverkade. Därför kommer vi att fortsätta arbetet med planering inför en eventuell gruvstart med detaljplaner i Vistträsk och Vidsel.

God ekonomi

Jämställdhet är en annan viktig fråga för Tomas Egmark. Han berömde kommunens skolor som rankats som Norrbottens bästa. För honom är det också en självklarhet att hela kommunen ska leva med tillgänglig kommunal service i byarna.
Även om ekonomin är god och skuldberget borta så medger Egmark att utmaningarna är många; som ett nytt SÄBO (boende för äldre), ny förskola och nytt badhus.
– Det skulle vara roligt att stå här och lova att vi ska göra en massa saker och kunna ha en ekonomi som tillåter det. För även om ekonomin är god måste vi vara kloka. Det är våra barn och barnbarns samhälle vi bygger.
Även om ekonomin är god så är utrymmet ännu för litet att lova guld och gröna skogar.
– God kontroll på ekonomin är en förutsättning för framtiden, men vi får inte rusa iväg och lova en massa saker, löften som vi kanske inte kan infria.

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.