Älv-kollen: vattennivån steg med 118 centimeter senaste veckan

04 MAJ 2018
Skrivet av :

Vattennivån under Älvsbybron har stigit med 118 centimeter senaste veckan.

TV+TEXT: Piteälven har den senaste veckan stigit med 118 centimeter under Älvsbybron. Nivån var klockan 06:00 på fredagsmorgonen 3,01 meter. Det svalare vädret har bromsat snösmältningen och det senaste dygnet sjönk faktiskt nivån med en decimeter. Som högst den gångna veckan var älven mitt på dagen den 2 maj då 3,12 meter uppmättes. Men än har inte vårfloden startat på allvar. 

Älvsbyn Just Nu kommer att följa vårfloden med hjälp av kommunens mätsystem RiverOnline med tre mätpunkter; Älvsbybron, Vidselsbron och Inlandsbron. Vi gör jämförelser varje fredag, vid samma tid klockan 06:00.

Nivån under Vidselsbron var denna morgon 2,87 meter. En höjning med 84 centimeter den gångna veckan.

Ännu lågvatten i inlandet

Under inlandsbron, Arvidsjaurs kommun, råder fortfarande lågvattenläge. Klockan 06:00 på fredagsmorgonen var nivån 1,24 meter. En blygsam ökning den senaste veckan med 21 centimeter. Det visar att snösmältningen högre upp i skogslandet och fjällen inte kommit igång på allvar ännu.

Än är det långt till några kritiska nivåer, drygt fyra meter ( se filmer nedan från 1995 när nivån steg till över sju meter).

Soligt och varmt

Prognoserna visar på soligt och varmt väder både lördag och söndag. Det innebär tilltagande snösmältning och stigande nivåer.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.