Älvkollen- dramatisk höjning senaste dagarna och nära kritiska nivåer

Selholmen på torsdagsaftonen. Älven kryper allt högre upp. FOTO: STERLING NILSSON

UPPDATERADE BILDER, BILDEXTRA: Piteälven har den senaste veckan stigit med två meter under Älvsbybron! Nivån var klockan 06:00 på fredagsmorgonen 4,94 meter och fortsätter att stiga snabbt.
– Spär fjällfloden på det här blir det dramatiskt, säger Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun.

Sikfors. Skellefte Kraft har alla luckor öppna i dammen.

BILDSPEL: STERLING NILSSON

Älvsbyn Just Nu kommer att följa vårfloden med hjälp av kommunens mätsystem RiverOnline med tre mätpunkter; Älvsbybron, Vidselsbron och Inlandsbron. Vi gör jämförelser varje fredag, vid samma tid klockan 06:00.

Oroliga fastighetsägare

Senaste veckan har vattnet stigit snabbt. Speciellt under de senaste dagarna. Klockan 06:00 på fredagsmorgonen var nivån under Älvsbybron 4,94 meter. Men bara fem timmar senare, hade älven stigit ytterligare en decimeter till 5:04.

– Det ringer oroliga fastighetsägare hela tiden och frågar vad som ska hända. Svaret är helt enkelt att vi inte vet. Vi kan bara avvakta och se vad som händer, berättar Margareta som har beredskap hela helgen.

Korsträskbäcken rekordhög

Hon har daglig kontakt med Torbjörn Johansson, räddningsledare, för Piteå och Älvsbyn. Han i sin tur var i går på möte med länsstyrelsen sedan SMHI utfärdat klass 2 varning för vattenflöden i Norrbotten.

– Själv åker jag runt och kollar vägar och vattendrag. Det är kritiskt på flera ställen. Bland annat är Alterälven på väg över Luleåvägen i Pålsträsk. Jag har informerat trafikverket. Korsträskbäcken är också hög. Enligt Anders Berg som har en mätpinne i bäcken har den aldrig varit högre sedan han började mäta.

Hjärtat i Vidsel på väg att spolas bort

Nivån under Vidselsbron var denna morgon 4, 29 meter. En höjning med 142 centimeter den gångna veckan. Det numera kända jätte-hjärtat på södra sandbanken i Vidsel har numera sin spets under vatten.

Under inlandsbron, Arvidsjaurs kommun, är tillströmningen inte lika stor än så länge. Klockan 06:00 på fredagsmorgonen var nivån 1,83 meter. En relativt blygsam ökning den senaste veckan med 59 centimeter. Det visar att snösmältningen högre upp i skogslandet och fjällen inte kommit igång på allvar ännu.

– Jag pratar dagligen med Arjeplog för att stämma av läget och de har ju haft 20 grader varmt ett par dagar. Så snösmältningen i inlandet och fjällen lär ju skjuta fart nu. Börjar fjällfloden spä på älven då blir det en spännande tid för många, konstaterar Margareta.

Nära kritiska nivåer

Älven börjar närma sig kritiska nivåer ( se filmer nedan från 1995 när nivån steg till över sju meter). Det är bara lite drygt två meter till 1995-års flöden. Fortsätter älven stiga i samma takt som de senaste dagarna är det fara och färde bara inom några dagar.

Samtidigt är vårfloden lite av ett naturens skådespel som lockar många ut i naturen för att följa händelserna.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.