Älven fortsätter att stiga men något långsammare än de senaste dagarna

12 MAJ 2018
Skrivet av :

Sikfors. Skellefte Kraft har alla luckor öppna i dammen. FOTO: STERLING NILSSON

UPPDATERAD: Piteälven fortsätter att stiga men något långsammare än de senaste dagarna. Biflödena kring Älvsbyn som Stockforsälven och Korsträskbäcken verkar ha nått sin kulmen. Det som däremot oroar är att fjällfloden börjar ta fart. Efter veckans varma väder fick Arjeplogsfjällen dessutom regn på lördagen vilket påskyndar snösmältningen och ökar vattenmängden.

 

När detta skrivs, klockan 19:00 på lördagen, hade Piteälven det senaste dygnet stigit med tre decimeter under Älvsbybron. En liten avmattning men fortfarande ganska stora tillflöden. Nivån var då 5,52 meter. Det innebär 168 centimeter till 1995 års kritiska nivåer.

Margareta Lundberg, säkerhetssamordnare i Älvsbyns kommun, har beredskap hela helgen.
– Vi har förbeställt sandsäckar och barriärer från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap så att det ligger klart om det skulle behövas.

Själv ägnar hon dagarna åt att åka runt kommunen för att kolla flöden.
– Det verkar som om älven nu stiger lite långsammare nu än de senaste dagarna. Men det kan snabbt ändras om snösmältningen i fjällen tar fart på allvar.

Något som tyvärr kan vara på väg att ske. Temperaturen i Arjeplogsfjällen har de senaste dagarna varit höga. På lördagen kom dessutom regn vilket påskyndar snösmältningen samtidigt som än mer vatten tillförs.

Mätpunkten under den så kallade Inlandsbron, nära Trollforsarna, visar tendenser på stigande nivåer. Senaste veckan har vattennivån under Inlandsbron höjts med 70 centimeter.

Mätpunkten under Vidselsbron visar samma utveckling som den under Älvsbybron. Men nivåerna är höga. Klockan 19:00 på lördagskvällen var älvens vattendjup i Vidsel 4,66 meter. Bara 134 centimeter från 1995 års kritiska nivåer.

Fortsättning följer.

Älvsbyn Just Nu har tidigare jämfört nivåerna varje fredag. Vi övergår nu till daglig bevakning av vårfloden.

./.

Men i vår grannkommun Boden är det översvämningar inne i centrum.

I centrala Boden stiger vattnet också. Se här vid Bodträsket vid Brännastrand – Kyrkan -Killingholmen

&;

Foto: Sterling Nilsson

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.