Test visar: Polarbröd en av två giftfria frukostprodukter i Sverige

23 APR 2018
Skrivet av :

Polarbröds rågkaka är giftfri.

Polarbröd är ett av två svenska matbröd som INTE innehåller det kritiserade bekämpningsmedel för stråförkortning. Det visar ett laboratorietest som Konsumentsajten Testfakta låtit genomföra.  Av elva testade frukostprodukter (även flingor) innehöll nio stråförkortningsmedel. 

Stråförkortningsmedel sprutas på säden för att den inte ska lägga sig vid regn eller kraftiga vindar.
Testresultatet förvånar inte Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen.

– Den mesta råg som odlas i Sverige och utomlands besprutas och ämnena går i hög grad in i kärnan och hamnar i livsmedlet. I övriga Europa är även besprutning i andra sädesslag vanligt, och under de senaste åren ser vi en ökning för exempelvis vete i Sverige, säger han till Testfakta.

”Alla importerade produkter i testet innehåller rester av medlen, men de hittas också i storsäljande svenska bröd som Lingongrova, Skogaholmslimpa, knäckebröd från Leksand och Rågform från Fazer. De enda produkter som inte innehåller stråförkortare är Jättefranska från Pågen och Rågkaka från Polarbröd”, uppger Testfakta.

Kemikalieinspektionen har kämpat för att begränsa användningen av medlet.

1987 infördes ett förbud mot stråförkortningsmedel i spannmål, förutom i råg som har svagare och längre strå. 2011 vidgades dock tillåtna spannmål till att omfatta även vete, korn och havre. Halterna av stråförkortningsmedel som Testfakta upptäckt i produkterna ligger dock under de tillåtna gränsvärdena och enligt Livsmedelsverket finns inga hälsorisker för människor.

Enligt Testfakta så misstänks det dock att ämnena misstänks ha negativ miljöpåverkan för fåglar och däggdjur och EU är på väg att göra nya utvärderingar av ämnena.

Stora delar av livsmedelsbranschen vill få bort stråförkortningen, uppger Testfakta.

Enligt samma sajt säger sig Polarbröd inte använda stråförkortat spannmål i några av sina produkter. Livsmedelskedjan Coop och Sveriges största bageri Pågen tillåter inte stråförkortat vete, men däremot stråförkortad råg.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.