Nordik Way lockar franska turister till Avaträsk – ”Jag är lycklig att vara här”

Hela gänget samlat; i släden syns Melissa Seris bakom hennes från vänster; Romain Thabuis, Louise Mutel, Jeremie Damois, Richard Baret och Antoine Sement.

Olstorpet i Avaträsk utanför Vistträsk har bytt namn till Nordik Way och blivit ett Eldorado för franska turister som söker äventyr i de svenska skogarna.
– Jag är lycklig att vara här, säger Richard Baret som köpte anläggningen av bröderna Ulf och Arne Nilsson i Vistträsk och sedan blev Antoine Sement hans kompanjon.

På Olstorpet huserar utöver Richard och Antoine även fyra anställda och ett 40-tal hundar. Nordik Way erbjuder färder med hundsläde i närområdet.
Kortare dagsturer kombineras med en tvådygnsfärd och övernattningar i tältkåta. Gästerna kan också välja att stanna en hel vecka med äventyr, boende i stuga och njuta av hemlagad mat.
– Den här vintern har vi haft temperaturer ner mot minus 30 grader flera gånger. Till en början är en del av gäster oroliga över kylan men kommer alltid hem med ett stort leende, berättar Richard.

Bytte Kanada mot norra Sverige

Själv kommer han från Grenoble i franska alperna och har tidigare arbetat som hundslädförare i Kanada.
Hur hamnade ni i Avaträsk?
– Jag såg en annons på internet att Olstorpet var till salu. Jag och Antoine blev intresserade. Anläggningen är perfekt för vår verksamhet. Här finns boende för våra gäster och anläggningen ligger avskilt. Vi älskar skogarna i norra Sverige.

I Grenoble är bergen mycket högre och turisterna fler.
Är Vistträsk bättre?
– Ja, för turer med hundsläde. I alperna är bergen för branta. Här är terrängen mer passande. Dessutom gillar fransmän riktig vinter. Den finns här. För dem är kyla och norrsken exklusivt. en annan fördel är närheten till Luleå Airport.

Två mil per dag

Nordik Way köpte Olstorpet i mars förra året men verksamheten startade i december.
Hur har det gått?
– Över förväntan. Vi har bra med bokningar och samarbetar med agenturer i Frankrike och Belgien. Eftersom vi vill göra vistelsen här exklusiv tar vi bara emot 4-6 personer per vecka.

För kunderna, beroende på valda turer (100 procent hundsläde eller multiaktiviteter), inleds alltid besöket med en introduktion om slädkörning. Sedan väntar en tvådagarstur, med övernattningen i tält eller stuga. En dag vigs också till ett besök på Hotell Storforsen och en rundvandring i naturreservatet. Därefter blir det åter en tvådagarstur med hundsläde, säger Richard Baret.

Hur långt hinner ni på en dag?
– Ungefär två mil.

Gemensam middag

Vad fascineras era kunder mest av?
– Det är äventyret. Att tillaga mat över öppen eld och att sova på renskinn. Genom att vi tar oss fram med hundar och släde blir naturupplevelen stark.
Vad bjuds det på för mat?
– Vi försöker ha en meny med lokala råvaror som lax, ren- och älgkött. Våra franska gäster är också förtjusta i köttbullar (skratt).
Nordik Way vill skapa en familjär atmosfär.
– Frukostbuffén serveras i själva huvudbyggnaden. Sedan bor ju våra gäster i egen stuga och kan laga mat där själva om de vill. Middagen äter vi sedan alltid tillsammans med vin. Det är trevligt och gör att vi lär känna våra gäster väl. På anläggningen finns också en bastu.

Gillar människorna i Älvsbyn

Hur har ni blivit mottagna av lokalbefolkningen?
– Fantastiskt väl. Jag gillar kulturen och människorna i norra Sverige. Det är vackert här. Vi har även blivit vänner med samerna och hoppas kunna skapa fler arrangemang tillsammans med dem, berättar Richard.
Har ni någon snöskoter?
– Vi har en för att preparera leder och som en säkerhetsåtgärd.
Finns planer även för sommaren?
– Ja, det har vi, bland annat utflykter i bergen, kanotpaddling i älvar och vattendrag plus fiske.
Trivs ni Avaträsk?
– Jag är lycklig att vara här, säger Richard.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.