LRF satsar på kompetensutveckling – med början i Sikfors

16 APR 2018
Skrivet av :

Kommunala inköpare och lokala livsmedelsproducenter träffas i Sikfors.

LRF Norrbotten genomför en stor satsning på kompetensutveckling bland företag, oavsett branschområden, på landsbygden. Befintliga eller blivande företagare erbjuds delta i aktiviteter med bredd och spets inom affärsmannaskap, hållbart entreprenörskap liksom offentlig upphandling av livsmedel. På onsdag samlas ett 40-tal kommunala inköpare och livsmedelsproducenter i Sikfors för att hitta samarbeten.

LRF Norrbotten driver projektet ”Mer Nära Mat” som utgår från handlingsplanen i den regionala livsmedelsstrategin i Norrbotten. Det handlar bland annat om att skapa mötesplatser för livsmedelsproducenter, grossister, krögare med flera för att öppna upp för dialog om affärer.

Projektet på två år genomför också, i nära samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, publika aktiviteter om lokal mat och odling som tema. Nyligen, till en träff i Luleå kom närmare 100 personer och en liknande träff i Boden lockade cirka 40 konsumenter.

På onsdag samlas ett 40-tal personer i Sikfors. Det är inköpare från kommuner, småskaliga livsmedelsproducenter, men även större som Norrmejerier och Nyhléns Hugosons.

 Projektet, Kompetensutveckling för landsbygdsföretag, har en sammanlagd budget på cirka en miljon kronor, och finansieras delvis via EU:s landsbygdsprogram. I aktiviteterna anlitar projektet bland annat Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten, Almi företagspartner och enskilda konsulter.

– Tanken är att få igång och stärka företagandet på landsbygden. Vi vet att det finns många driftiga personer därute och affärsmöjligheter, säger Håkan Stenmark, projektledare, LRF Norrbotten.

Småskalig lokal livsmedelsförädling och turism är ett område som LRF Norrbotten bedömer att det finns chanser att starta företagande kring. Men även att leverera fossilfri energi i form av till exempel flis och biogas. Företagen kan också bli lönsammare genom energieffektivisering, eller att sätta upp solpaneler etcetera. Ett seminarium kring fossilfri energi inklusive studiebesök ordnades nyligen för ett 60-tal lantbrukare från Norrbotten och Västerbotten, i Piteå-området.

– Men det handlar också om att bli bättre på målstyrning och annat som hör affärsmannaskapet till. Insatserna har stor bredd och är en fantastisk möjlighet för landsbygdsföretagen att ta del av, säger Håkan Stenmark, som också pekar på behovet av fler företag. Nyföretagandet i länet har minskat kraftigt, med över 30 procent det första kvartalet i år, enligt Bolagsverket.

Här är hela programmet:

Affärsmannaskapets grunder
Heldagsseminarium med Darryl Finell, Framfot Företagsutbildningar AB, Folkets Hus i
Övertorneå 24/4 och Vallje i Gällivare 12/6. 500 kr/pers. inkl. fm-/em-kaffe och lunch.
• förberedande kvällsträffar, Folkets Hus, Övertorneå 17/4 och 19/4, kl. 19-21.00
• förberedande kvällsträffar, Vallje, Gällivare 29/5 och 31/5, kl. 19-21.00
(förberedande kvällsträffar är kostnadsfria)

Paketering av varor och tjänster, marknadsföring och storytelling
Heldag med Pelle Johansson och Håkan Landström, Hushållningssällskapet Norrbotten-
Västerbotten. Även Britta Jonsson-Lindvall, grundare av Tree Hotel, medverkar. 22/5,
Tree Hotel, Harads . 500 kr/pers. inkl.fm-/em-kaffe och lunch.

Ägar- och generationsskifte / Finansierings- och nya affärsmodeller
Heldag med Claudia Esberg och Linda Hällerstrand, ALMI Företagspartner Nord
Hotel Laponia, Arvidsjaur 12/6. 500 kr/pers. inkl.fm-/em-kaffe och lunch.

Offentlig upphandling med fokus på:
• livsmedelsupphandling i Sikfors Folkets Hus, 18/4, 09.30-15.00.
• maskin, bygg- och anläggningstjänster i Haparandabygden
• servicetjänster på landsbygden i Sörbyn Turism & Konferens

Mångfald och jämställdhet som motor för ökad lönsamhet
Ulrica Åström, Luqrus Utveckling AB, tisdag 22/5, 09.00-12.00 Folkhögskolan, Kalix och
tisdag 11/9, 09.00-12.00, Boden Business Park, Sävast.

Hållbart entreprenörskap
Hansi Gelter, docent i upplevelseproduktion, Guide Natura, måndag 21/5, 13.00-16.00
Hotel Jokkmokk, Jokkmokk, tisdag 29/5, 13.00-16.00 Tjers Gästgiveri i Överkalix.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.