E-tjänster ersätter pappersblanketter – först ut är förskolan

17 APR 2018
Skrivet av :

För att göra det enklare och snabbare för Älvsbyborna utökar kommunen sina e-tjänster med en ny e-tjänstplattform. Först ut är förskolan och detta innebär att man kommer kunna utföra olika ärenden direkt på kommunens hemsida.

– Vi hoppas att så många som möjligt kommer att använda e-tjänsterna, säger Ann-Louise Rosander, verksamhetsutvecklare på Älvsbyns kommun.

Istället för att skriva ut, fylla i och skicka in en pappersblankett kommer älvsbyborna på ett enkelt sätt kunna sköta ärendet digitalt på www.alvsbyn.se under ”E-tjänster och blanketter”. Allt som behövs är att klicka sig fram på hemsidan och sedan logga in med sin e-legitimation (Bank-ID, mobilt Bank-ID, Telias e-legitimation). I och med detta kommer älvsbyborna även att få en bättre översikt över de uppgifter som de lämnat.

I mitten av april öppnar den första e-tjänsten som är för de som har barn på förskola. Det är ansökan och uppsägning av förskoleplats. Inloggning görs med e-legitimation. Utöver ansökan/uppsägning får man en bättre översikt över lämnade uppgifter och kan följa sitt ärende på ”Mina sidor”.

Listan över antalet e-tjänster kommer succesivt att fyllas på. Målsättningen är att alla kommunens ansökningsblanketter kommer att finnas tillgängliga som e-tjänst i framtiden. Bland annat så väntas ansökan till vuxenskolan, ansökan om byautvecklingspeng och ansökan om stipendium att finnas tillgängliga i nästa steg.

För de som inte har e-legitimation eller inte är bekväm med att använda dator, kommer blankettversioner att finnas kvar.

Text: Robin Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.