Lär känna Åsa Nyström ny biskop i Luleå Stift – se lång TV-intervju

26 APR 2018
Skrivet av :

 

Åsa Nilsson ny biskop i Luleå Stift.

TV+TEXT: Åsa Nyström har utsetts till ny biskop i Luleå Stift. Den 3 juni vigs hon till sin nya tjänst i Uppsala domkyrka. Åsa Nyström efterträder biskop Hans Stiglund som lägger ner biskopsstaven vid en gudstjänst i Luleå domkyrka den 26 maj.

Se film om Åsa Nyström…

Nyström blir den nionde biskopen för Svenska kyrkan i Norrbotten och Västerbotten, och den första kvinnan att väljas till ämbetet i Luleå stift sedan stiftet grundades år 1904. Hon vann röstsammanräkningen med 267 röster vilket motsvarade 50,09 procent.

  • Åsa Nyström är 57 år och arbetar som stiftsadjunkt för ledarstöd vid Uppsala stift sedan 2014. Hon är också sedan 1997 lärare och kursansvarig för chefs- och ledarskapsutveckling i Svenska kyrkan.Åsa Nyström började sin prästgärning i EFS 1982 och togs emot i Luleå stift 1991 som präst i Svenska kyrkan. Hon har tidigare arbetat som studierektor och lärare i ledarskap vid Pastoralinstitutet i Uppsala samt utvecklingssekreterare vid Svenska kyrkans   församlingsförbund, med fokus på chefs- och ledarskapsutveckling.   Åsa har även en karriär som chefredaktör för tidningen Budbäraren. Hon har varit lärare och utbildningsledare vid  Johannelunds teologiska institut. Åsa har också arbetat i församling som pedagog, kantor och präst.
  Stiftets nya biskop har suttit med i utredningen om obligatorisk kyrkoherdeutbildning och har skrivit, samt varit medförfattare, i ett antal böcker, bland annat i ”Idealitet som utmanar”.

 •           TIDSPLAN FRAMÖVER
 •           26 maj 2018
  Biskop Hans Stiglund lägger ner biskopsstaven vid en gudstjänst i Luleå domkyrka och avslutar därmed sitt uppdrag som biskop i Luleå stift.
 •           3 juni 2018
  Åsa Nyström vigs till biskop av ärkebiskop Antje Jackelén i Uppsala domkyrka. Vid samma tillfälle vigs också den då nyvalda biskopen i Visby stift.
 •          10 juni 2018
  Åsa Nyström hälsas välkommen till Luleå stift vid en gudstjänst i Luleå domkyrka.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.