Lär känna Åsa Nyström ny biskop i Luleå Stift – se lång TV-intervju

26 APR 2018
Skrivet av :

 

Åsa Nilsson ny biskop i Luleå Stift.

TV+TEXT: Åsa Nyström har utsetts till ny biskop i Luleå Stift. Den 3 juni vigs hon till sin nya tjänst i Uppsala domkyrka. Åsa Nyström efterträder biskop Hans Stiglund som lägger ner biskopsstaven vid en gudstjänst i Luleå domkyrka den 26 maj.

Se film om Åsa Nyström…

Nyström blir den nionde biskopen för Svenska kyrkan i Norrbotten och Västerbotten, och den första kvinnan att väljas till ämbetet i Luleå stift sedan stiftet grundades år 1904. Hon vann röstsammanräkningen med 267 röster vilket motsvarade 50,09 procent.

  • Åsa Nyström är 57 år och arbetar som stiftsadjunkt för ledarstöd vid Uppsala stift sedan 2014. Hon är också sedan 1997 lärare och kursansvarig för chefs- och ledarskapsutveckling i Svenska kyrkan.Åsa Nyström började sin prästgärning i EFS 1982 och togs emot i Luleå stift 1991 som präst i Svenska kyrkan. Hon har tidigare arbetat som studierektor och lärare i ledarskap vid Pastoralinstitutet i Uppsala samt utvecklingssekreterare vid Svenska kyrkans   församlingsförbund, med fokus på chefs- och ledarskapsutveckling.   Åsa har även en karriär som chefredaktör för tidningen Budbäraren. Hon har varit lärare och utbildningsledare vid  Johannelunds teologiska institut. Åsa har också arbetat i församling som pedagog, kantor och präst.
  Stiftets nya biskop har suttit med i utredningen om obligatorisk kyrkoherdeutbildning och har skrivit, samt varit medförfattare, i ett antal böcker, bland annat i ”Idealitet som utmanar”.

 •           TIDSPLAN FRAMÖVER
 •           26 maj 2018
  Biskop Hans Stiglund lägger ner biskopsstaven vid en gudstjänst i Luleå domkyrka och avslutar därmed sitt uppdrag som biskop i Luleå stift.
 •           3 juni 2018
  Åsa Nyström vigs till biskop av ärkebiskop Antje Jackelén i Uppsala domkyrka. Vid samma tillfälle vigs också den då nyvalda biskopen i Visby stift.
 •          10 juni 2018
  Åsa Nyström hälsas välkommen till Luleå stift vid en gudstjänst i Luleå domkyrka.

 

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.