Är det dags att skotta taket?

11 APR 2018
Skrivet av :

Årets vintersäsong har varit enormt snörik. Som ett stort vitt täcke har snön lagt sig över både skog och hus. I och med detta kan det vara bra att veta när det är läge att skotta av taket och vad man bör tänka på när man gör det.

Exempel på tak som bör skottas är platta tak och byggnader som har ett så kallat sadeltak med ränndalar/vinkelrännor. Ett tecken på att det är dags att skotta av sitt tak är när dörrar börjar bli tröga att öppna och börjar kärva.

– Det är viktigt att man ser till så att ingen vistas nere på marken där snön landar, man kan spärra av och sätta upp skyltar att takskottning pågår. 30-40 cm närmast taket är jättehårt och kan bli farligt för förbipasserande. Tänk både på människor och djur när ni skottar tak, säger Margareta Lundberg, risk- och säkerhetssamordnare i Älvsbyn.

Men det är inte alltid som taket behöver skottas. Ibland handlar det om att man gör det i onödan. En stor faktor är snöns tyngd. Blöt snö är tyngre än vanlig snö och bör tas bort tidigare. Antal centimeter är svårt generellt. Den här säsongen har snön varit torr men relativt packad. Cirka 70-80 centimeter nu är en rimlig gräns innan den bör tas bort. Tung vårsnö tidigare. För att förhindra skador på taket bör man lämna ett par centimeter snö på taket.

Text: Robin Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.