Älvsbyborna surfar mest i hela Sverige

17 APR 2018
Skrivet av :

FOTO: Tele2

Älvsbyn är den kommun där det surfas mest på Internet per invånare. Det visar en analys av Tele2.
– Här bor föregångarna. De som till fullo utnyttjar möjligheterna med ett uppkopplat liv, säger Henrik Lönnevi, Affärsområdeschef Privatmarknad på Tele2.

Från Gällivare till Strömsund, via Älvsbyn, sträcker sig en nordlig landremsa där invånarnas surfmängd är 2,5 gånger högre än rikssnittet. Området kallas av Tele2 för Surfbältet. Och enligt bolaget är Älvsbyn surfbältets huvudstad.

Området upptäcktes när Tele2 analyserade sina kunders surfbeteende för mobilen och mobilt bredband i det rikstäckande nätet.

Enligt Tele2 finns en gammal uppfattning om att storstäderna alltid ligger i framkant, och att täckningen är sämre på landsbygden.

– Surfbältet och de här siffrorna krossar den myten, säger Samuel Skott, VD för Tele2 Sverige.

Surfbältet. GRAFIK: Tele2

Samuel Skott ser flera anledningar till att invånarna i Surfbältet ligger längst fram när det gäller att nyttja mobilnätet.

– I Norrland råder det en stark ekonomisk tillväxt som skapar behov av ny teknik och kommunikation. Då är det naturligt att nya digitala tjänster driver på mängden datatrafik i näten. Den nätsatsning vi har gjort, och fortsätter att göra, syftar till att det ska fungera oavsett var man befinner sig i Sverige, säger Samuel Skott.

Ett exempel är videosamtal och videochatt som enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2017” ökat med 20 procent på bara två år. Rapporten visar även att andelen som dagligen tittar på film och video via nätet har mer än fördubblats de senaste tre åren. Men det är inte bara nöje som driver ökad datatrafik i näten, utan även nytta. Till exempel har antalet personer med mobilt BankID mer än fördubblats sedan 2014. Och allra mest surfas det alltså i just Surfbältet – men resten av landet kommer att följa efter, spår Tele2.

– I framtiden kommer alla surfa som i Surfbältet och därför ökar vi ständigt kraften i våra nät. Antalet appar på App Store väntas nå fem miljoner år 2020, och ju mer nytta och nöje som människor får tillgång till, desto snabbare växer behovet av bra täckning, säger Henrik Lönnevi, Affärsområdeschef Privatmarknad på Tele2.

Gotland har lägst snittförbrukning i Sverige. Här förbrukas bara en femtedel så mycket data som i Surfbältet.

Fakta/Så surfar svenskarna på mobilen

• Mest av allt surfar vi under sommarmånaderna och framförallt under juli

• Minst av allt surfar vi under januari och februari

• Surfandet är relativt jämnt fördelat över veckodagarna men mest av allt surfar vi på fredagar

• Minst av allt surfar vi på söndagar

Fakta/Surfbältet

• Ett geografiskt område i norra Sverige som sträcker sig mellan Gällivare, Älvsbyn och Strömsund.

• Surfbältet bygger på en sammanställning av hur mycket Tele2:s privatkunder har surfat med mobila bredband och från mobilen under perioden juli 2016 till och med december 2017.

• Sammanställningen bygger på genomsnittligt antal förbrukade* gigabyte per kalendermånad för Tele2:s privatkunder.

Källa: Tele2

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.