Många pallplatser för Älvsbygymnasterna vid UDM

En fullsatt hall, en hel del nerver, många fina prestationer och en stor portion rörelseglädje mötte publiken vid lördagens gymnastiktävling i Älvsbyvärken.

Arrangörsklubbens tävlande lyckades skrapa ihop många pallplatser, inte minst bland de yngre deltagarna.

I lördags var det 10-årsjubileum för UDM i kvinnlig artistisk gymnastik steg 1-6. Älvsbygymnasterna stod värd för tävlingen som lockade ett hundratal gymnaster från åtta klubbar – från Umeå i söder till Kiruna i norr. Arrangörsklubben deltog med hela 28 gymnaster.

Under förmiddagen tävlade stegserie 1-4. Hela 26 gymnaster tävlade i stegserie 1, där de yngsta deltagarna tävlar. För många var det första tävlingen, medan andra hade en viss vana.
– Jag har tävlat flera gånger, idag var jag mest nöjd med fristående, säger Ebba Jonsson, 8 år.

Av de åtta tävlande i stegserie 2 var det Lovisa Grahn som fick kliva högst upp på pallen, tätt följd av Kristin Vikström på delad andra plats och Elsa Nilsson trea, samtliga tävlande för Älvsbygymnasterna.

– Jag har bara varit på pallen på lagtävling tidigare. Idag klarade jag både överkasten, det har jag aldrig klarat tidigare, säger Lovisa, 9 år.
– Vi hade med 14 deltagare från den grupp jag tränar, många tävlade första gången på ett nytt steg. Alla har gjort vad de kunnat så jag är nöjd, säger Linnea Åberg, tränare för Flickor 2 hos Älvsbygymnasterna.

Nya stegserier – nya utmaningar
I stegserie 3 deltog sammanlagt 24 flickor. En av dem var Elvira Stenlund, IFK Arvidsjaur, som åker en gång i veckan från hemmet i Skellefteå till Arvidsjaur för att få träna gymnastik. Det var hennes tredje tävling som hon klarade med bravur.
– Nu är jag i steg 4, konstaterade hon glatt.
Älvsbygymnasternas Hilma Lindahl hamnade på andra plats och Varja Nialepka slutade trea.
– Jag är nöjd med mitt fristående, jag klarade brytningen, säger en nöjd Varja.
Alma Granström var den älvsbygymnast som lyckades bäst i stegserie 4. Hon slutade på en tredjeplats efter Elma Öhman och Olivia Åkerlund, båda från Lulegymnasterna.
– Det har gått bra på senaste tävlingarna. Jag har lyckats få många detaljer på plats efter att ha tränat med Tora Garberg. Speciellt nöjd är jag med att jag spikade frivolten, säger hon.
På eftermiddagen var det två tävlingar i en – Regionsfinal i steg 5 och 6 samt UDM för flickor född 2003 och yngre. Sammanlagt deltog 26 gymnaster i stegserie 5, varav tre från Älvsbyn och en från Arvidsjaur.
– Det var andra gången jag tävlade femma och det gick bättre än första gången. Jag är nöjd att jag klarade den samlade brytningen, säger Elvira Nilsson.
De tre bästa i steg 5 respektive steg 6 får representera region Norr på Riksfinalen den 5-6 maj. I steg 5 vann Maja Rhodin, Umeå gymnastikförening före klubbkompisen Viivi Åkerdahl och Alice Engman, Boden på en tredjeplats. Etta och tvåa i steg sex kom Adela Bergström Larsson respektive Miriam Sandberg från Luleågymnasterna och Julia Lindahl, Umeå GK slutade trea.

Text: Ann-Sofie Boman

Foto: Se resp Bildtext

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.