Armbryterskan som tänker leva fossilfritt sitter med i Utstickarprisets jury

14 MAR 2018
Skrivet av :

Björn Ferry och Heidi Andersson.

Utstickarpriset instiftades av Polarbröd 2012 för att hylla modiga människor som går sin egen väg och som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. I årets jury sitter inga mindre än armbryterskan Heidi Andersson, miljöambassadören Johan Kuylenstierna, främjaren av unga sociala entreprenörer Maja Frankel, grundaren av Bambuser Måns Adler tillsammans med Polarbrödgruppens Karin Bodin och Anna Borgeryd. Nomineringen är öppen till 15 april och juryarbetet är i full gång.

Sveriges mest engagerade jury
För att hylla människor som gått sin egen väg har Polarbrödsgruppens samlat en av Sveriges främsta hållbarhetsexperter, en världsmästare i armbrytning tillsammans med drivna entreprenörer med ett brinnande intresse för hållbarhet. Där sitter också grundaren för en digital videotjänst som också är ett stöd för de som kämpar för demokrati och yttrandefrihet i länder där den egna infrastrukturen försöker sätta stopp för deras yttranden. Och Skandinavienchefen för världens största organisation för sociala entreprenör. Alla är de utstickare: modiga människor som går sin egen väg. Människor som visar hänsyn och handlingskraft, nytänkande och uthållighet. Nu ska de hitta andra eldsjälar inom temat hållbar mat.

Möt Heidi Andersson
Heidi Andersson, armbryterska, skogsbrukare och föreläsare med ett starkt hållbarhetsengagemang. För sjunde året i rad tar hon plats i juryn för Polarbröds Utstickarpris för att hylla nytänkande människor som verkar för en hållbar framtid. Samtidigt är hon aktuell i dokumentärfilmsserien Storuman Forever, som sänds på SVT med start 20 mars. Hon ser på årets tema med stort engagemang:

– Polarbröds strävan mot uthållig försörjning är imponerande och årets tema med fokus på att nominera kandidater som inspirerar till hållbar odling, kokkonst, gastronomisk njutning och upprätthåller respekten för vår mat ska bli spännande att ta sig an, säger Heidi Andersson.

Eget miljömål: fossilfritt till 2025
Tillsammans med sin man, OS-guldmedaljören Björn Ferry, har Heidi satt som mål att leva helt fossilfritt till år 2025. Förståelsen och den stora respekten för cykler och kretslopp tog fäste tidigt hemma i Ensamheten, men det tar inte stopp i familjens egna hållbarhetsmål. Nu vill Heidi och Björn få med sig hela hemkommunen och göra Storuman till ett föredöme för resten av Sverige. Målet: att med hjälp av åtta Storumanbor sätta fart på kommunens klimatarbete över en sommar.

– Det finns mycket att vara stolt över i Storuman, men tyvärr är det också en bland Sveriges sämsta kommuner när det gäller utsläpp av växthusgaser, säger Heidi.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.