Tågtrafiken hårt drabbad av viltolyckor

07 FEB 2018
Skrivet av :

Den snörika vintern driver vilda djur ut på landsvägar och järnvägar. Norrtåg rapporterar 80 kollisioner med vilt under de senaste två månaderna. Mer än hälften, 47, är älg. Det har i sin tur lett till förseningar och inställda tåg.

Ökningen är kraftig.

– Motsvarande period i fjol hade företaget ett 20-tal viltkollisioner, berättar Maria Cederberg, presstalesperson vid Tågkompaniet som sköter Norrtågs trafik, för P4 Norrbotten.

Älg på Norrstrand i centrala Piteå.

Den stora snödjupet i terrängen får djuren att söka sig till mer lättvandrade områden som villaområden, banvallar och landsvägar.
– De är trötta, slut och vilar på spåret. En stor älg skadar våra fordon ganska ordentligt vid en påkörning, förklarar Maria.

Vid de 80 kollisionerna har 126 renar, rådjur och älgar dödats.

Älgforskaren Göran Eriksson vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå tror att de många kollisionerna kan påverka älgstammen.
– Lokalt kan det ha en stor påverkan vilket kan påverka tilldelningen inför kommande jaktsäsong, säger han till P4 Norrbotten.

Enligt honom finns två sätt att minska antalet viltkollisioner.
– Enklast men dyrast är att stängsla in hela järnvägen. Det andra är att köra med lägre hastighet.

Tågkompaniet för också en diskussion med Norrtåg om tågen kan göras tåligare.
– Vi för en dialog med fordonsägaren om det finns några tekniska lösningar, säger Maria Cederberg.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.