SPF Pärlan arrangerade träff med berättelser om Tanzania

09 FEB 2018
Skrivet av :

Lars-Erik Hällerstrand och Fred Hedkvist.

För mer än 40 personer, knökfullt i lokalen, berättade Lars-Erik Hällerstrand och Fred Hedkvist om spännande projektarbeten i Afrika.

Efter att ha hälsats välkommen inledde Fred med en bakgrundsbeskrivning om jordens utveckling de senaste 100-tals miljonerna år. På ett både underhållande och smittande sätt berättade han om kontinentalteorin, om hur kontinenterna drogs isär och flöt omkring till sina nuvarande platser och om hur dessa rörelser fortsätter och förändrar vår värld in i framtiden. Också om människans historia, om hur hon spred sig ut över världen från sitt afrikanska ursprung visade han med hjälp av kartor och bilder på arkeologiska fynd på ett mycket pedagogiskt sätt.


Därefter fortsatte Lars-Erik med att konkret visa på några olika SIDA-projekt som de arbetat med i samarbete med länet och Arvidsjaur. Att med enkla medel tillsammans med människor på plats utbilda, utveckla och konstruera för framtida behov. Han framhöll ofta tanzaniernas begåvningar, idérikedom och förmåga att komma fram till användbara lösningar med enkla medel. Flera
gånger tog man också upp det ömsesidiga lärandet. Det var roligt att se hur samarbete gjorde skillnad för människor både när det gäller teknik, utbildning,vård och hälsa. Avslutningsvis delades ett par vackra tyger ut till några lyssnare.

Några välgjorda hantverksprodukter och bruksföremål

Publiken fick en nyttig påminnelse om européernas hänsynslösa behandling av (även) Afrikas stater, stammar och folk. Naturtillgångar som exploaterades, kulturer som krossades och religioner som ersattes med den kristna eller döden.
(Särskilt aktuellt idag när Europa självt räds påverkan från andra kulturer och religioner i och med de folkförflyttningar som nu sker.) Det var ett par intresseväckande och lärorika timmar som avslutades med samtal om både det fascinerande innehållet i dagens föredrag samt om tankar som väckts av det över en kopp kaffe med kaka.

TEXT OCH FOTO: Inger Boström för SPF/Pärlan

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.