Företagarfrukost med CELLER-i

28 FEB 2018
Skrivet av :

E-bilsrallyts andra dag startade utanför Polar Hotel. FOTO: STERLING NILSSON

Fredagens företagarfrukost på Polar Hotel blev fartfylld i många bemärkelser. I samband med frukosten påbörjades andra dagen av CELLER-i projektets rally för laddbara bilar, ”eGRANDPRIX Nordic”. Det välbesökta mötet avklarades något snabbare än vanligt eftersom punkten om GDPR blev uppskjuten på grund av sjukdom till kommande möte.

På torsdagskvällen rullade rallyts bilar in i Älvsbyn. På fredagsmorgonen fortsatte tvådagarsrallyt med start utanför Polar Hotel.

Näringslivschef Bengt Strandberg höll i företagarfrukosten. FOTO: STERLING NILSSON

Strax före avgång inleddes Företagarfrukosten av Bengt Strandberg, näringslivschef. Han gav skyndsamt ordet till Robert Granström, projektledare för ”eGRANDPRIX Nordic”, som informerade de 50 frukostdeltagarna om eventet. Frukosten och rallyt gästades även av Jonas Öhman från Svenska Bilsportförbundet.

Robert Granström, projektledare för ”eGRANDPRIX Nordic”. FOTO: STERLING NILSSON

Därefter informerade Jan-Olov Johansson, LTU, om vilka möjligheter ett påbörjat FUI-projektet om datacenter kan innebära för Älvsbyns företagare.

Jan-Olov Johansson, LTU. FOTO: STERLING NILSSON

– FUI projektet ger en möjlighet för små och medelstora företag, med verksamhet i Norrbotten och Västerbotten, att få stöd för utveckling av produkter och tjänster inom området gröna resurseffektiva datacenter och moln. Syftet med FUI-projektet är att främja tillväxt i små och medelstora företag i samverkan med universitet, institut och en teknisk provmiljö för datacenter.

Billig och säker elförsörjning plus ett kyligt klimat gör Norrbotten och Västerbotten till en attraktiv region. Datacenterbranchen är expansiv.

Behovsområden som projektet identifierat som särskilt intressanta är, enligt Johansson, exempelvis:

* Flexiblare och grönare bygg principer för datahallar.
* Energiåtervinning av värme från datahallar.
* Automatisering av drift och underhåll och mjukvarubaserade lösningar för effektiv databehandling och säkra molntjänster.

Företagarfrukosten var välbesökt. Ett 60-tal personer närvarade. FOTO: STERLING NILSSON

Ove Johansson, Älvsbyns kommuns företagsrådgivare, informerade om det nya ledarskapsprogrammet och avslöjade att två till tre platser finns kvar.

– Jag utlovar fem intressanta workshops på Polar Hotel. Alla kommer också att få göra en personlig analys som resulterar i en tiosidig rapport om den egna karaktären, berättade han.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.