Kanis – tätortsnära skidparadis som blir allt populärare

Sofia Lundberg, näringslivsutvecklare på Älvsbyns kommun.

Få centralorter har skidbacke och skidspår så nära som Älvsbyn. Det uppskattas av allt fler, både lokalbefolkning och tillresande. 
– Anläggningen på Kanis är en pärla som blivit ett riktigt dragplåster, säger Sofia Lundberg, näringslivsutvecklare på Älvsbyns kommun. 
Husvagnscampingen erbjuder för närvarande 95 platser. Alla är bokade sedan lång tid tillbaka med lång kölista.
–  81 säsongsplatser hyrs av utomsocknes, berättar Sofia.

Husvagnscampingen är populär.

2 100 gästnätter

Vintern 2016 (senaste statistiken) genererade campingen på Kanis över 2 100 gästnätter.
– Turisterna värdesätter närheten till all service i centralorten bara ett stankast från backen vilket i sin tur gynnar handeln i Älvsbyn. Vid dåligt väder eller sträng kyla finns alternativa sysselsättningar som bad, bowling, bio med mera…

Nya Kaniskrogen.

På senare år har Kanis genomgått en expansion med bland annat nya servicehus, två nya liftar, som Älvsbyhus skänkt, plus en utbyggnad av Kaniskrogen. Utvecklingen fortsätter.
– Kanis är en barn- och familjevänlig anläggning som inte bara har backar för utförsåkning utan även väldigt fina spår för längdskidåkning plus leder för skoterturer, påminner Sofia.
 
FAKTA KANIS:
Stora slalombacken:
  • Längd 800 meter
  • Höjdskillnad 158 meter
Familjebacken:
  • Längd 1200 meter
  • Höjdskillnad 150 meter
Längdskidspår:
  • I området finns ett flertal spår. För närvarande pistas cirka elva kilometer i varierande längder från tusen meter och uppåt, delvist upplyst.
Husvagnsparkering:
  • 95 stycken parkeringsplatser med eluttag finns att hyra på Kanis,
Faciliteter:
  • Restaurang Kaniskorgen med fulla rättigheter plus närhet till centralorten med handel, ett brett restaurangutbud och all tänkbar service.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.