Jubel när fibernätet i Pålsträsk invigdes

24 JAN 2018
Skrivet av :

Stämningen var på topp när fibernätet i Pålsträsk invigdes på onsdagskvällen. 32 hushåll, cirka två tredjedelar av byn, har anslutit sig till nätet som Älvsbyns kommun har byggt med hjälp av EU-medel från Jordbruksverket och Tillväxtverket.

Stödet gäller tolv byar under perioden 2017–2020. Pålsträsk är första byn som får tillgång till det nya nätet som nu är installerat och driftsatt.

På onsdagskvällen var det jubel när nätet invigdes i Pålsträsks byagård. Närvarande fick också en sammanfattning av del 1 i bredbandsutbyggnaden för åren 2017–2020 som framfördes av Bert-Erik Vestermark, Älvsbyns kommun. Medverkade gjorde även Helena Öhlund, kommunalråd, och Krister Lundgren, IT-chef.

-I Pålsträsk sa ni direkt ja till att vara med i projektet, sa Bert-Erik Vestermark.

-Ni är pionjärer inom Kommunen att få fiberanslutning till enskilda hushåll i våra byar, sa Helena Öhlund.

-Det är äkta 100/100 MB i hela byn och den går att uppgradera, sa Krister Lundgren

Först att provsurfa var bybon Magnus Persson.

-Det gick betydligt snabbare än vad det gjorde tidigare vilket var trevligt, berättade han under dagen till Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Magnus Persson är projektledare och konstruktör som tidvis arbetar hemifrån.

För att kunna göra detta är en snabb uppkoppling en förutsättning om stora filer ska kunna skickas.

Prislappen för anslutningen blev 24 900:- och nätet är ett Öppet nät där man själv väljer tjänsteleverantör och hastighet.

Nästa byar på tur är Nystrand och Nybyn.

Foto: Sterling Nilsson

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.