Hjärtstartare – en fråga om liv eller död

18 JAN 2018
Skrivet av :

Varje år dör tusentals människor av hjärtstopp i Sverige. Det är därför viktigt att det finns tillgång till utrustning runt om i samhället om olyckan inträffar. Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenheter, får använda hjärtstartare för att försöka sätta igång hjärtat på en som har råkat ut för hjärtstopp.

I Älvsbyn finns ett flertal hjärtstartare utplacerade, både i centrala Älvsbyn och i byar runt omkring. De utplacerade hjärtstartarna är enkla att använda. Genom tydliga och enkla röstinstruktioner på svenska berättar hjärtstartaren, steg för steg, hur man använder den.

Viktigt är att man bör genomföra klassisk hjärt-lungräddning innan maskinen sätts igång. Det är därför viktigt att alla som kan utbildar sig inom detta. Där har man även chans att testa en hjärtstartare.

På dessa ställen finns hjärtstartare

Centrala Älvsbyn:

 • Älvsbyns Energi AB
 • Älvsbyns Fastigheter AB, Fabriksgatan 9
 • Acetec AB
 • Polarbröd AB
 • Actic Älvsbyn Simhallen
 • Älvsbyns kommun, kommunhuset
 • Älvsbyns Gymnasium
 • Sparbanken Nord
 • Coop extra Älvsbyn
 • Restaurang Fluxen
 • Ica supermarket
 • Älvsby församling
 • Forum, Bowlinghallen
 • Brandstationen

Byar:

 • Nystrand, Byagården
 • Vistträsk byaförening
 • Bredsel bygdeförening
 • Hotell Storforsen AB
 • Arvidsträsk byaförening
 • Tväråselets byaförening
 • Norrbottens Bildemontering AB
 • Vidsel brandstation

Text: Robin Nilsson

Om Skribenten
Robin är en flitiga medhjälpare.