Gisslandramat om Roland har blivit en bok

23 JAN 2018
Skrivet av :

Den 16 maj 2007 kidnappades elingenjören och älvsbybon Roland Larsson av FARC-gerillan i Colombia. Han hölls fången i den latinamerikanska djungeln under nära två år. I boken ”Fånge hos FARC”, berättar författaren, journalisten och tidigare älvsbybon Tobias Drejby om Roland Larssons tid i fångenskap.

– Jag hade länge funderat på att skriva en bok men saknade idéer när frigivningen av Roland Larsson bokstavligen landade i mitt knä, berättar Tobias Drejby, som själv är född och uppvuxen i Älvsbyn.

– Jag läste skriverierna om hans frigivning och blev intresserad av händelsen. Det fanns mycket dramatik plus en oväntad blandning av Colombia och Älvsbyn.

Tobias Drejby och Roland Larsson. Foto: Sterling Nilsson

Resa till Sydamerika

I mars 2009 släpptes Roland Larsson ur sin fångenskap och kunde resa hem.

– På sommaren samma år ringde jag helt enkelt upp honom och berättade om mina planer. Han var med på noterna och alltid lätt att intervjua, säger Tobias, som sedan dess lagt ner hundratals timmar på samtal med Roland, arbetskollegor, familjemedlemmar, Utrikesdepartementet, polis och många andra.

Det blev till och med en resa till Sydamerika.

– Den gjordes för att samla mer material och för att få en känsla av vad Roland upplevt. Jag gjorde även en lång intervju med en vänsteraktivist som varit involverad i Colombias fredsprocess. Dessutom fick jag lite andrahandsuppgifter om FARC-gerillan.

Det blev även ett besök i den sydamerikanska djungeln.

Förlamning

Boken är en dokumentär skildring som bygger på verkliga händelser. Den baseras i första hand på de dagboksanteckningar om händelser och tankar som Roland förde i sin fångenskap. Där drabbades han även av en stroke vilket ledde till förlamning i delar av kroppen.

– Dessa fakta har jag sedan kompletterat med egna efterforskningar, förklarar Tobias som även tar upp den långdragna konflikten mellan staten och gerillan i Colombia som tog många liv.

Boksläpp

Boksläppet hade Tobias självklart i Älvsbyn, fredagen den 1 december. Han tillbringade även den efterföljande helgen med att lansera sin bok på Julmarknaden i Storforsens naturreservat.

”Fånge hos FARC” är hans debutbok.

– Jag började ju inte med världens enklaste bokprojekt (skratt). Det har krävts en hel del research. Men jag är nöjd med slutresultatet och tror även att Roland blir det. Skildringen i boken är väldigt nära det han berättat.

”Spännande”

Själv ser Roland Larsson fram emot att få läsa den färdiga boken.
– Jag har sett några utdrag men det ska bli spännande att läsa hela dokumentationen. Dessutom är det trevligt att även författaren har sina rötter i Älvsbyn, tycker Roland.

FAKTA FARC-GERILLAN:

·         FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo), Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé, bildades 1964 och var en revolutionär, marxist-leninistisk gerillaorganisation som i det colombianska inbördeskriget förde en väpnad kamp mot landets regeringsstyrkor och paramilitärer.

·         År 1993 separerade FARC och Colombias kommunistiska parti.

·         Medan åtskilliga andra colombianska gerillagrupper avmobiliserades under 1990-talet fortsatte FARC sin väpnade kamp.

·         FARC-EP, som är det moderna namnet på gerillarörelsen, är ännu den största och äldsta rebellgruppen i Sydamerika.

·         En fredsöverenskommelse träffades mellan colombianska regeringen och FARC den 25 augusti 2016 men i en folkomröstning den 2 oktober samma år röstades fredsavtalet ner.

En av gerillans mest kända gisslan var fransyskan Ingrid Betancourt som satt fången mellan 2002 och 2008. En annan uppmärksammad gisslan var Luis Mendieta som kidnappades 1998 när FARC överföll polishögkvarteret i Mitu. Han räddades 2010 efter elva år i fångenskap.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.