Forskare: ”Ny istid på väg”

09 JAN 2018
Skrivet av :

Solens magnetfält minskar. Det innebär ett kallare klimat.
– Inom tre år kan en ny istid vara här och stoppa den globala uppvärmningen, säger ryska matematikern Valentina Zharkova, professor i matematik vid Northumbria University i Newcastle upon Tyne i Storbritannien, till brittiska tidningen The Mirror.

Valentina och de ryska forskare hon samarbetat med är övertygade om att jorden blir betydligt kallare än i dag redan om tre år. Kylan kommer sedan att bestå i 33 år. Det beror, enligt henne, på att solens magnetfält återigen minskar. Historiskt har det alltid lett till kallare temperaturer på jorden.

Klassiskt exempel

Karl X Gustaf blickar ut över ett islagt Stora Bält. KONSTVERK: JOHAN PHILIP LEMKE

En sådan period inträffade mellan 1645 – 1715. Det gav svenske kungen Karl X Gustav möjligheten att marschera med sina trupper på isen över Stora Bält och anfalla Köpenhamn i ryggen 1658. Perioden brukar kallas ”Lilla istiden” (Maunder minimum), en svinkall period som, beroende på hur den definieras varade från 1300-, 1400-, eller 1500-talet fram till 1850.
I pikareskromanen ”Water music” skildrar författaren T Coraghessan Boyle hur folk isfiskade på Themsen i London under slutet av 1700-talet. På 1500-talet målade holländske mästaren Pieter Brueghel den äldre sagolika holländska vinterlandskap där jägarna pulsade fram i snön och människor åkte skridskor på kanalerna.

Säkert till 97 procent

Valentina säger att matematiska beräkningar inte kan användas som bevis om hur framtiden kommer att te sig, men hon hävdar ändå att hennes modell är tillförlitlig till 97 procent och att den stämmer överens med vad som hände under andra kalla perioder.
– Jag hoppas att den globala uppvärmningen kommer att köras över av den här nerkylningen så att mänskligheten kan få ytterligare 30 år på sig att komma till rätta med våra föroreningar. Jämfört med de förändringar som en riktig istid medför är den så kallade ”lilla istiden” en mycket kortlivad, futtig rubbning både vad vädret och det sociala klimatet anbelangar, säger Valentina Zharkova till tidningen The Mirror.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.