Ännu ett Gott Nytt År väntar för Älvsbyns kommun

Helena Öhlund och Älvsbyns kommun kan summera ett bra 2017. FOTO: STERLING NILSSON

Älvsbyns befolkning ökade med 63 personer 2017. Kommunens grundskola utsågs till den bästa i Norrbotten. Företagen i bygden hade den tredje bästa tillväxten i länet. Det första nya hyreshuset på 25 år invigdes.
– Vi tror att 2018 också blir ett bra år. Det kommer att hända en hel del, siade Helena Öhlund, kommunalråd, vid den fredagens Företagarfrukost på Polar Hotel.

Åsa Bagger Hallsten och Boel Malmström från Arbetsförmedlingen. FOTO: STERLING NILSSON

Helena passade också på att hälsa Arbetsförmedlingen och Piteå-Tidningens representanter välkomna.
– Två viktiga spelare i samhällsbyggandet. PT är dessutom en viktig blåslampa på oss förtroendevalda, påpekade hon.
Åsa Bagger Hallsten, Arbetsförmedlingen, inledde med att informera om SIUS – Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd för personer med funktionsnedsättning.Hon betonade vikten av att ta till vara på allas förmågor.
– Det råder arbetskraftsbrist i Sverige. Så även i Älvsbyn, påminde Åsa.
Vid årsskiftet fanns 321 öppet arbetslösa i Älvsbyn. Av dem har 87 någon form av funktionsnedsättning. Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd riktar sig till arbetssökande med nedsatt arbetsförmåga på grund av en funktionsnedsättning. Den arbetssökande får stödet inför och under en anställning.
– 
Ingen människa är ju sin funktionsnedsättning, som en psykisk diagnos eller depression. Alla kan forma sitt liv efter egen förmåga och på så sätt även bidra till samhället. Även arbetsgivare har mycket att vinna på SIUS, betonade Åsa som uppmanar företag att höra av sig till henne på Arbetsförmedlingen i Älvsbyn.
 
Bodil Malmström, etableringshandläggare, berättade om vilken resurs nyanlända utgör.
– Många har akademisk bakgrund eller är kunniga hantverkare. Tyvärr saknar många betyg och tjänstgöringsintyg. Det kanske inte är det första man tänker på att packa ner vid en flykt från krig och elände. Det innebär att många hamnar på noll när de kommer till Sverige. Men vi tror på människor och vill hjälpa dem. Ett sätt att testa deras yrkeskunskaper är att låta dem yrkespröva. Sedan kan detta kompletteras med utbildningar och valideringar.
 
Boel gav ett antal goda exempel:
– Många har i dag anställningar. En ung kille, som i sitt hemland arbetat i sin familjs butik, fick visa sina kunskaper inom handeln. Han visade sig vara otroligt begåvad och serviceinriktad. Den killen har i dag fast anställning.

Piteå-Tidningens VD, Sebastian Sandsten, VD, FOTO: STERLING NILSSON

 
Piteå-Tidningens VD, Sebastian Sandsten, VD, inledde sitt anförande med en historisk tillbakablick och kom med en något annorlunda uppmaning.
– Kolla om någon av era äldre anhöriga har ett aktiebrev liggande någonstans. PT har nämligen många okända aktieägare. Detta upptäcktes vid den första aktieutdelningen 1997. En del har kommit till oss på tidningen med inramade aktiebrev och undrat om de fortfarande är aktuella, vilket de är.
Sandsten fortsatte med att beskriva övergången från enbart fysisk pappersprodukt till multimedia.
– Många hävdar att vi inom mediabranschen är mest utsatta för digitaliseringen. Samtidigt innebär ny teknik och Internet stora möjligheter. Vi har i dag fler läsare än någonsin förut.

Eva Lestander, PT-Lab. FOTO: STERLING NILSSON

Eva Lestander berättade om satsningen på PT-Lab.
– Det är en mediabyrå som ska guida våra kunder att hitta rätt marknadsföringskanaler.
Hon berättade att PT-Lab både tillhandahåller en digital strateg och en digital producent som utöver vanliga banners även gör filmer, animationer, effekter med mera.

Näringslivschefen Bengt Strandberg tackar Maria Lundqvist,marknadsansvarig på PT. FOTO: STERLING NILSSON

 
Maria Lundqvist, marknadsansvarig, berättade om en rad aktiviteter som PT genomför årligen. Många av dem i Älvsbyn.
– Vi vill ta plats i samhället och just här i Älvsbyn har många av våra aktiviteter riktat sig till barn i form av skidlopp och löpartävlingar. 
 
På en direkt fråga om hur framtiden ter sig för PT:s lokalredaktion i Älvsbyn svarade Sebastian Sandsten:
– Älvsbyn är ett viktigt område för oss. Den redaktörstjänst som finns på orten blir kvar. Vi kommer dessutom att genomföra nya satsningar på sport, bland annat genom fler filminslag från matcher och tävlingar.
 
Personer med frågor och funderingar uppmanades att vända sig till Kenth Rånes, mediesäljare och boende i Älvsbyn.

Ove Johansson berättade om Ledarskapskompassen. FOTO: STERLING NILSSON

Ove Johansson, Cando, informerade om ett nytt ledarskapsprogram, Ledarkompassen, som startar den 12 februari.
– Jag utlovar fem intressanta workshops på Polar Hotel. Bland annat kommer Martin Gustavsson, VD Prime PR-byrå, på besök. Alla kommer också att få göra en personlig analys som resulterar i en tiosidig rapport om den egna karaktären, berättade han.
Utbildningen omfattar även delar som ledarskap, kommunikation, finansieringsformer, stöd, lönsamhet, miljö, anbud, affärsutveckling och mycket annat spännande.
– Sista anmälningsdag är på fredag den 2 februari, påminde Ove.

Det var ovanligt få besökare på den senaste företagarfrukosten. Så få har det nog aldrig varit. Förmodligen beroende på vädret och snöskottning. FOTO: STERLING NILSSON

Kommunchefen Magnus Nordström berättade att nu är det klart med ny vd för Älvsbyns fastigheter. Det blir Annelie Vinsa, 55 år från Gammelstad.

För närvarande arbetar Annelie Vinsa som verkställande direktör för Kiruna Bostäder AB. En tjänst hon haft i tio år.
– Under Kiruna Bostäder huserar ju även Kiruna Näringsfastigheter. Det innebär att Annelie också är erfaren på den biten. Det känns som ett stabilt val, säger Bo Öhlund, styrelseordförande för Älvsbyns fastigheter.

Älvsbyns Fastigheter står inför ett antal stora uppgifter. Trycket på bostäder (både hyreslägenheter och villatomter) ökar liksom industrietableringar. Dessutom ska befintliga fastigheter och anläggningar som Kanis och badhuset underhållas. Blir dessutom Lavergruvan verklighet väntar än brådare dagar. Då kommer Annelies kunskaper från gruvstaden och stadsomvandlingen till nytta.

Formellt tillträder Annelie Vinsa tjänsten som VD för Älvsbyns Fastigheter på Påskdagen den 1 april men börjar arbeta efter påskhelgen.
David Wimander, som via eget bolag varit tillförordnad VD, börjar en motsvarande tjänst för Piteå Näringsfastigheter.

– Vi är mycket nöjda med det arbete som David gjort och önskar honom lycka till i sitt nya jobb, hälsar Öhlund.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.