Polisen i Pite älvdal utrustas med elpistoler

08 DEC 2017
Skrivet av :

Polisen i Älvsbyn och Pite älvdal utrustas med elpistoler under en försöksperiod. Testverksamheten kommer att äga rum under 2018 och 2019. 

Förberedelserna är i full gång och innan årets slut ska samtliga poliser som valts ut ha utbildats att bära elchockvapen. 800 poliser kommer att ingå i testverksamheten: 400 med elchockvapnen och 400 i referensgrupper.

I region Nord blir poliserna i lokalpolisområde Pite älvdal utrustade med elpistol och kollegorna i Skellefteå bildar referensgrupp. Testerna i Norrbotten ska ge svar på hur ett kallt klimat och mycket kläder påverkar resultatet av användningen.

– Bergslagen och Mitt sticker inte ut på så vis som till exempel Nord. Där vi vill ha med eventuell påverkan från de lite speciella förutsättningar som finns där, säger Pär Wärdig, vid Umeå universitet, som är projektledare för testverksamheten.

Facket välkomnar elpistolerna men ifrågasätter försöksverksamheten.
– Det här är ju något vi på förbundet har jobbat för i tio år och alla de här svaren man söker genom testverksamheten finns redan i undersökningar från de länder som använder elchockvapen. Så varför ska man uppfinna hjulet igen? säger Anna Nellberg Dennis, förste vice ordförande för Polisförbundet,, till Polistidningen.

Här ska elchockvapen testas

Region Stockholm
Delaktiga i testverksamheten: Lokalpolisområde Vällingby, NIK Regional insatsstyrka, Lokalpolisområde Södermalm, Handräckningsgrupp Stockholm Syd.
Kontrollgrupper: Lokalpolisområde Huddinge, Lokalpolisområde Norrmalm, Handräckningsgrupp City

Region Väst
Delaktiga i testverksamheten: 
Lokalpolisområde Borås, NIK Regional insatsstyrka
Kontrollgrupp: Lokalpolisområde Halmstad

Region Syd
Delaktiga i testverksamheten: 
Lokalpolisområde Västervik, NIK Regional insatsstyrka
Kontrollgrupp: Lokalpolisområde Ljungby

Region Öst
Delaktiga i testverksamheten: NIK PO Sörmland

Region Nord
Delaktiga i testverksamheten: Lokalpolisområde Piteå/Älvdal
Kontrollgrupp:  Lokalpolisområde Skellefteå

Nationella operativa avdelningen
Delaktiga i testverksamheten:
 Nationella insatsstyrkan

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.