Piteå Bilkår fick celebert besök – ”på tiden att det svenska folket vaknar”

17 DEC 2017
Skrivet av :

Julgröt på Hemvärns-gården i Bergsviken. FOTO: GUNNEL NILSSON

Här skriver Älvsbybon Gunnel Nilsson om vikten av att ha ett starkt civilförsvar och ett besök av Riksbilkårchefen Malin Dreifaldt:

”Söndagen den 26 november besökte Riksbilkårchefen Malin Dreifaldt Piteå Bilkår. Inbjudna till träffen var även Skellefteå Bilkår. Malin uttryckte sin glädje över att få besöka oss här i norr.

Det blev en lärorik dag, vi startade kl. 12 med försvarsinformation och gott fika.

Gotland rustas nu upp försvarsmässigt och vi har alla läst om att när totalförsvaret växer måste även det civila försvaret växa. Skyddsrum och liknande som revs när värnplikten avskaffades måste nu byggas upp på nytt.
I Sverige finns 28 frivilliga försvarsorganisationer, de mest kända är Hemvärnet, Bilkåren, Lottorna, Röda Korset, Motorcykelklubben och Radioorganisationen. Att alla dessa organisationer är viktiga vet vi sedan Andra Världskrigets tid.

Till Hemvärnet rekryteras folk för krigsplacering, FBU utbildar frivilliga till befäl. Bilkåren har en mycket viktig uppgift att rekrytera och utbilda förare till civila och militära uppdrag.
Polisen, Trafiksäkerhetsverket och Svenska Kraftnät utbildar förare för bandvagnar och reservaggregat, och där får bilkårister rycka in vid krissituationer. Vi kör även lastbilar, bussar och personbilar.
Etthundra personer sitter i ledningsgrupper för motor- och transportenheter för att få allt att fungera. Genom MSB anordnas kurser som exempelvis ”Sköt dig själv” och ”Är du redo”, samt kurser som lär ut hur du ska klara dig vid långa elavbrott eller om det civila samhället brakar ihop.

Nu är det på tiden att det svenska folket vaknar och förstår att vi har ett land att försvara om det värsta
skulle hända här eller i något av våra grannländer. Alla är välkomna till Bilkåren. Om du inte kan köra buss eller vill ha militära avtal finns det många saker du kan göra. Alla behövs och du är aldrig för gammal för att uträtta något om det värsta händer.
Som avslutning på första delen av dagen delade Malin ut kungamedaljen i silver till Karin Lagesen under rungande applåder.
Dagens andra del utgjordes av ”Lille-Jul”, en tradition som Piteå Bilkår håller styvt på. Vi bjöds på glögg och pepparkakor, därefter julgröt, skinka och annat smått och gott. Stämningen var god och i väntan på kaffet kom historieberättandet igång.
Efter kaffet vidtog julklappsutdelning, alla klappar var försedda med rim som måste läsas upp innan paketen fick öppnas.
Vi tackade för oss, önskade varandra god jul och startade hemfärden till Älvsbyn: Hemresan gick bra trots mörkret.”
Gunnel Nilsson
Piteå Bilkår

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.