Nya hyreshuset invigt – ”Hoppas detta inspirerar andra”

01 DEC 2017
Skrivet av :

Det gul-blå bandet faller och förkunnar att nya hyreshuset är invigt. För ”klippet” svarade kommunalrådet Helena Öhlund under överinseende av Anders Westerlund, NCC, Lars Nilsson, Älvsbyns Fastigheter, Arne Carlsson ordförande i den kooperativa bostadsrättsföreningen, och Lars Nyman, NCC.

Älvsbyn växer. Symbolen för detta var fredagens invigning av det nya hyreshuset på Lekenområdet. 
– Hoppas detta inspirerar andra. Vi behöver fler bostäder i Älvsbyn, säger Helena Öhlund, kommunalråd, som klippte det gul-blå bandet samtidigt som de nya hyresgästerna bar in flyttlådor.

Förväntansfulla hyresgäster flyttar in.

Det nya huset som med sina sex våningar tornar upp sig över byn symboliserar kommunens slogan; ”Framtidsrika Älvsbyn”. Senast ett hyreshus byggdes på centralorten var för 25 år sedan.

Det nya hyreshuset en framtidssymbol för Älvsbyn.

Efter många år av avfolkning har trenden vänt. Vid halvårsskiftet var Älvsbyn den Norrbottenskommun som hade ökat mest i befolkning. Plus 75 invånare. Läs mer här…

Det nya hyreshuset består av kooperativa hyresrätter. Enkelt förklarat en blandning av hyresrätt och bostadsrätt. Lägenhetsinnehavarna betalar en upplåtelseinsats på cirka 300 000 kronor till föreningen Leken 1 som sedan fås tillbaka vid flytt. Avgiften är fast vilket förhindrar spekulation.

Av totalt 30 lägenheter är 25 bokade.
– Men intresset är stort och nu när huset är klart räknar vi med att fylla alla ganska snart, säger Elisabeth Viktorsson, projektledare för det kommunala bolaget Älvsbyns Fastigheter AB.

Interiör från en av lägenheterna. Huset består av tio tvårummare på 54 kvadratmeter, tio trerummare på 60 kvadratmeter och tio trerummare på 65 kvadratmeter.

Hon är mycket nöjd med resultatet.
– Lägenheterna är väldigt trevliga och känns större än vad de är.
I prospektet står också; ”Ytsmarta hyresrätter. Stor livskvalitet på liten yta”.

Utöver själva lägenheterna innehåller också Leken 1 en tvättstuga med digitalt bokningssystem. Förråd och fordonsrum för barnvagnar, rullatorer med mera. En gemensam föreningslokal som också kan användas till övernattningslägenhet och som lånas via den kooperativa föreningen.

I den yttre miljön finns en uteplats med uthus för cykelförråd och sopsortering. Motorvärmarplatser i carport finns att hyra liksom ett delat kallförråd för förvaring av exempelvis däck.

Bygget påbörjades i oktober 2016.
– Det blev klart på utsatt tid vilket hedrar de som byggt och lett projektet, berömmer Helena Öhlund.

Vid invigningen deltog även; Lars Nilsson, Älvsbyns Fastigheter, Lars Nyman, platschef NCC, Anders Westerlund, arbetsledare NCC, och Arne Carlsson, ordförande för den Kooperativa bostadsrättsföreningen.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.