Liberalernas julklappar i fullmäktige – fyra motioner bifallna

Inger Lundberg i talarstolen.

Retorik i skola och förskola, introduktionsår för lärare, företagarfrukostar även i Vidsel och Vistträsk samt flaggstänger i Lomtjärnsparken. Dessa fyra liberala motioner fick bifall i senaste kommunfullmäktige.
– Jag är jättenöjd och behöver inga julklappar i år, för dem har vi Liberaler fått med råge i och med det mycket goda mottagandet av våra motioner, säger Inger Lundberg, glad gruppledare.

Inger Lundberg är en flitig motionsskrivare. Att som ledamot för ett oppsitionsparti få flera av dem bifallna vid ett och samma fullmäktigesammanträde hör dock till ovanligheterna.
– Ja, det här är ”All time high”, förklarar Inger, som hade författat tre av de fyra motioner som bifölls.
Den fjärde, om flaggstängerna i Lomtjärnsparken, står Göran Stenlund bakom.

Teaterprojekt har gett många ungdomar mod att uppträda på scen.

Uppskattat

– Motionen jag är mest stolt över handlar om retorik i skola och förskola. Att ge eleverna redskap i mötet med andra människor, våga samtala, ha åsikter och bemöta andras, berättar Inger, som själv under sin långa lärargärning på högstadiet vurmade för att lära eleverna kommunikation.
Hon var också den som tog initiativ till det populära Teaterprojektet i Älvsbyn och retorikprogram.
– Jag vet av egenerfarenhet att mina korta kurser varit väldigt uppskattade genom att eleverna, efter kursslut, fått utvärdera dem.

Ökat självförtroende

Inger vill uppmuntra barn att ta plats.
– Social kompetens och förmågan att kommunicera är viktig. Retorik rymmer så många saker utöver att prata. Det handlar om kroppsspråk, uppträdande, bemötande, att kunna lyssna och mycket mera. Färdigheter som är bra att ha vid jobbintervjuer eller vid tal inför andra. Att behärska retorik leder också till bättre självförtroende och bättre självkänsla.

Inbjuden till konferens

Ingers motion har även lett till andra saker.
– Skolchefen tycker att intentionerna är jättebra och har inbjudit mig till en rektorskonferens där jag ska berätta mer om tanken bakom, vilket jag är superglad över.

Lomtjärnsparken en oas som äntligen får flaggstänger.

Övriga motioner som fick bifall var;

Företagarfrukost en gång per år i Vidsel på Storforsen hotell.
– Hela kommunens företagare måste få synas, tycker Inger.
I Kommunstyrelsen och även under fullmäktige diskuterades också andra byar exempelvis Vistträsk.
– Det ser vi gärna. Liberalerna är inte låsta vid det alternativ vi framförde.
Introduktionsår för lärare.
– Bristen på lärare är ett faktum och kommer att så vara en lång tid framöver, konstaterar Inger, som vill att Älvsbyns kommun erbjuder nya lärare stod och hjälp.
– Jag vill att nyanställda lärare, under sitt första år, får en mentor och fortbildning bland annat genom att besöka andra klasser. Detta är mycket välkommet för mig som före detta lärare. Jag minns ju själv hur det var, säger Inger som också kommer ihåg känslan inför sina första föräldramöten.
– Vissa gillar dem. Andra inte. Då kan det vara bra att till en början ha en erfaren kollega vid sin sida, så att det inte blir som i Grotesco (skratt).
Den fjärde liberala motionen som fick bifall hade lämnats in av Göran Stenlund och föreslog flaggstänger i Lomtjärnsparken.
– Lomtjärnsparken är en oas mitt i centralorten. Med flaggstänger kan vi flagga på Midsommarafton och vintertid kan de lysa upp parken som julgranar. Lomtjärnsparken är en pärla som har utvecklingspotential, tycker Inger.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.