Låga lägenhetshyror i Älvsbyn

06 DEC 2017
Skrivet av :

Lägenhetshyrorna i Älvsbyn är lägre än i omgivande kommuner. Det visar statistik från SCB. Månadshyran i Älvsbyn är i genomsnitt 67 kronor per kvadratmeter. Motsvarande kostnad i Arjeplog är 81 kronor. Riksgenomsnittet ligger ytterligare fem kronor högre.

“År 2017 är den genomsnittliga månadshyran i riket (median) för en trerumslägenhet 6 426 kronor. En tvårumslägenhet har en hyra på i genomsnitt 5 204 kronor. En lägenhet på ett rum kostar 3 743 kronor per månad, och lägenheter med 4 eller fler rum har en genomsnittlig månadshyra på 7 948 kronor”, skriver SCB.

Men skillnaderna är stora mellan regioner och kommuner.

Den genomsnittliga månadshyran för en lägenhet i Älvsbyn på 70 kvadratmeter är 4 690 kronor.

Motsvarande hyra ligger i Arjeplog på 5 670 kronor, i Arvidsjaur och Piteå 5 320, i Jokkmokk och Boden 5 180, samt i Luleå 5 390.

Hyresgästföreningens medlemstidning “Hem & Hyra” redovisar dessutom den genomsnittliga månadshyran hos utvalda hyresvärdar. Billigast är Björkåsen, i värmländska Storfors, med 4 576 kronor. Lägst i Norrbotten, och fjärde billigast i landet, ligger Överkalixbostäder med 4 742 kronor.

Älvsbyns fastigheter hamnar på 45:e plats på listan med 5 164 kronor. Konstateras kan att utöver Överkalixbostäder är även Bodenbo och Kalixbo billigare än det kommunala bostadsbolaget i Älvsbyn.

Hyresgästföreningen är dock kritiska till SCB:s mätmetoder och tycker inte att statistiken ger en tillräckligt tydlig bild av verkligheten.
– Siffrorna är intressanta men SCB skjuter väldigt brett. En medianhyra säger givetvis något om hyresnivåerna men bilden är mer komplex än så, säger Erik Elmgren, Hyresgästföreningens förhandlingschef, till Hem & Hyra.

Hyran påverkas också av byggnadsår. Nyare lägenheter är dyrast. En lägenhet med 3 rum har en månadshyra (median och riksgenomsnitt) på 9 835 kronor i fastigheter som är byggda 2011 eller senare och 8 934 kr i en fastighet byggd mellan 2001-2010.

Billigast är det att bo i lägenheter byggda under 1941–1960 och 1961–1980. I detta tidsspann är genomsnittlig hyra för en trerumslägenhet 6 228 respektive 6 185 kronor per månad. En intressant notering är att i riktigt gamla lägenheter stiger hyran på nytt. Månadshyran för lägenheter byggda 1940 och tidigare ligger på 7 137 kronor.

Lägenheter i hus byggda 1981–2000 har en hyra på 6 944 kronor i månaden och

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.