”Känns som att vi vänt skutan på rätt kurs”

20 DEC 2017
Skrivet av :

Tomas Egmark presenterade positiva fakta om Älvsbyn. 2017 blev ett bra år på många sätt. FOTO: STERLING NILSSON.

Det blåser medvind för Älvsbyn just nu. Befolkningsökning, framtidsinvesteringar och optimism präglar bygden.
– Vi upplever en fantastisk utveckling, något vi alla kan känna stolthet över. Allt är möjligt om vi gör saker tillsammans; kommun, näringsliv och föreningsliv, betonade Tomas Egmark, kommunstyrelsens vice ordförande, vid den senaste Företagarfrukosten med julgröt på Polar Hotel.
2017 kan summeras. Resultatet är gott. Älvsbyns första nya hyreshus på 25 år står på plats. Det nya villaområdet, Bäckgärdan, har börjat bebyggas. Älvsbyns första datacenter har etablerats. Företagen investerar, det gäller inte minst RFN, Arctic Falls, Älvsbyhus och Polarbröd. Det nya resecentrat i anslutning till järnvägsstationen är under uppförande. Ännu en filminspelning har gjorts med Norrbottens Pärla i fokus. Skolan i kommunen får högsta betygen i länet och befolkningen ökar.
– Inflyttningen och befolkningsökningen bidrar till fem miljoner i ökade skatteintäkter, avslöjade Egmark som också berättade vad som ligger i kommunens pipe line i närtid.
2 000 gästnätter på Kanis
– En del av Nyberga kommer att byggas om till äldreboenden. Samtidigt fortsätter arbetet med ett nytt särskilt boende för äldre. Vi utreder också vad som ska hända med badhuset, om det blir renovering eller ett helt nytt. Vår nya datacentersite i Nyfors, 50 fotbollsplaner stor, står redo att ta emot fler etableringar och utbyggnaden av campingen på Kanis fortsätter.
– Bara campingen på Kanis har gett 2 000 gästnätter till Älvsbyn, förklarade Sofia Lundberg, näringslivsutvecklare.
Ändrar beslut efter kritik
Gamla behandlingshemmet Öberga inhyser numera veterinär och planerna på en gruvetablering i Laver fortsätter.
– Helena Öhlund har besökt Mikael Damberg, näringslivsminister. Vi hoppas på ett regeringsbeslut om Laver under 2018. Det känns verkligen som att vi vänt skutan på rätt kurs, tyckte Egmark, som i sin roll som bygg- och miljönämndens ordförande också med ödmjukhet berättade att den årliga tillsynsavgiften som ålagts företagen kommer att ändras till en timavgift efter kritik från berörda företagare.
– Jag hoppas att ni känner att vi lyssnar på er. Har ni kritik så hör av er, påminde Egmark och fortsatte:
– Om kommunen ska fortsätta att utvecklas positivt måste vi göra det tillsammans. Då är det viktigt med en dialog. Jag rekommenderar att ni vänder er till vårt näringslivskontor med era frågor.
Växer så det knakar
Den bollen fångade Bengt Strandberg, näringslivschef:
– Har ni klagomål eller andra funderingar kan ni framföra dem till mig. Nu ska vi se till att förbättra företagsklimatet efter några år av nedgång i mätningarna. Älvsbyn hör hemma i länstoppen, tyckte Strandberg.
Monica Johansson, Älvsby IF:s skidsektion, uppmmande alla att spänna på sig längdåkningsskidorna.
– I år genom vi tillsammans med Vidsels IK skidloppet Andörjan för 52:a året. Jag tycker att kommunens företag kan utmana varandra. Det finns tre distanser att välja mellan; 40, 20 och 10 kilometer. En mil orkar alla, försäkrade Monica som också passade på att marknadsföra satsningen på Kommunskidan.
– Vi kommer att utöver Älvsbyn även att besöka Vidsel och Vistträsk.
En glädjande nyhet är att intresset för längdskidåkning åter ökar i Älvsbyns kommun.
– Vi växer så det knakar.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.