Gisslandramat med Roland har blivit bok – författare med rötter i Älvsbyn

02 DEC 2017
Skrivet av :
Den 16 maj 2007 kidnappades elingenjören Roland Larsson från Älvsbyn av FARC-gerillan i Colombia. Han hölls fången i den latinamerikanska djungeln under nära två år.  I boken ”Fånge hos FARC”, berättar författaren och journalisten Tobias Drejby  om Larssons tid i fångenskap.
(En längre text kommer i Älvsbybladet om några veckor)

Tobias Drejby och Roland Larsson

– Jag hade länge funderat på att skriva en bok men saknade idéer när frigivningen av Roland Larsson bokstavlingen landade i mitt knä, berättar Tobias Drejby, som själv är född och uppväxt i Älvsbyn.
– Jag läste skriverierna om hans frigivning och blev intresserad av händelsen. Det fanns mycket dramatik plus en oväntad blandning av Colombia och Älvsbyn.
Resa till Sydamerika
I mars 2009 släpptes Roland Larsson ur sin fångenskap och kunde resa hem.
– På sommaren samma år ringde jag helt enkelt upp honom och berättade om mina planer. Han var med på noterna och alltid lätt att intervjua, säger Tobias, som sedan dess lagt ner hundratals timmar på samtal med Roland, arbetskollegor, familjemedlemmar, Utrikesdepartementet, polis och många andra.
Det blev till och med en resa till Sydamerika.
Boksläpp hade Tobias i Älvsbyn fredagen den 1 december. Han tillbringade denna helg med att lansera sin bok på Julmarknaden i Storforsens naturreservat.
”Fånge hos FARC” är hans debutbok.
– Jag började ju inte med världens enklaste bokprojekt (skratt). Det har krävts en hel del research. Men jag är nöjd med slutresultatet och tror även att Roland blir det. Skildringen i boken är väldigt nära det han berättat.
Foto: Sterling Nilsson

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.