Busscharter mellan Älvsbyn och Hemavan 

15 DEC 2017
Skrivet av :

Linus Granberg, VD Granbergs Buss, får ett nytt uppdrag – Chartertrafik till och från Hemavan med en avstickare till norska Mo i Rana.

Sugen på att åka skidor i fjällen? Med premiär den 14 januari inleds busscharter mellan Piteå och Hemavan. Det blir stopp för av- och påstigande även i Älvsbyn och Arvidsjaur. På sikt kanske rutten utökas med Luleå. 
– Hemavan är en utmärkt skidort med bra och närbelägen service plus ett stort restaurang- och nöjesutbud, säger Vegard Olsen, chef för Hemavans Högfjällshotell och driftchef för Pite Havsbad Group.
 
Idén kläcktes av Vegard tillsammans med PR-konsulten och innovatören Tomas Riklund.
– Jag minns ju när det gick weekendbussar till Tärnaby på 1970- och 1980-talet, berättar Tomas som vill testa en favorit i repris.

Vegard Olsen och Tomas Riklund startar chartertrafik mellan kust och fjäll. Den 14 januari är det premiär för paketresorna mellan Piteå och Hemavan med stopp i Älvsbyn och Arvidsjaur.

Exklusivare charter
Den nya chartern blir dock en aning exklusivare. Utöver bussresa tur och retur ingår även tre hotellövernattningar på Hemavans Högfjällshotell, liftkort för lika många dagar och frukost.
– Till att börja med har vi ett mycket attraktivt paketpris, säger Vegard.
Tomas Riklund, som varje vinter i 40 års tid vistats i den lilla fjällbyn, kallar Hemavan för lilla Åre.
– Som skidort har Hemavan haft en fantastisk utveckling de senaste åren. Liftsystemet har byggts ut. I dag finns både gondol- och kabinbana plus ett stort antal släpliftar. Hemavan erbjuder norra Sveriges häftigaste utbud på den alpina sidan. Även själva samhället har vuxit med köpcentrum, sportaffär, systembolag, ett stort antal restauranger och all annan tänkbar service.
Utökar med Luleå?
Avgång för charterbussen blir torsdagar med hemresa söndag. Restiden är beräknad till fem timmar.
– Charter är helt perfekt. Du åker säkert, avslappnat och miljömässigt till ett bra pris. Dessutom i trevligt sällskap, betonar Tomas Riklund.
Första charterbussen avgår den 14 januari.
– Vi vill testa idén och har redan börjat få bokningar, avslöjar Vegard och fortsätter:
– Det finns även tankar på att utöka rutten med exempelvis Luleå om intresse finns.
Synergier och fördelar
För att nyttja kapaciteten kommer bussen, efter avstigning i Hemavan, att fortsätta till Mo i Rana för att hämta norska skidåkare.
– Vi tror på många synergier och fördelar framöver, säger Vegard.
Boende i Pite älvdal och Norrbotten kan ju exempelvis välja att åka hela vägen till Norge. Norska medborgare i sin tur kanske önskar att åka till Älvsbyn, Piteå eller Arvidsjaur.
Hemavans Högfjällshotell har 200 bäddar och alla faciliteter. Det ligger dessutom alldeles intill skidbacken.
– 47 rum är nyrenoverade, berättar Vegard.
För busstrafiken svarar Granbergs Buss från Älvsbyn.
– Bussen har vi valt att kalla för Fjällbussen helt enkelt, säger Tomas.
Bildtexter:
Vegard Olsen och Tomas Riklund startar chartertrafik mellan kust och fjäll. Den 14 januari är det premiär för paketresorna mellan Piteå och Hemavan med stopp i Älvsbyn och Arvidsjaur.
 
Granbergs Buss från Älvsbyn svarar för busstrafiken. Här syns Linus Granberg VD.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.