Katter bra för nyfödda

12 NOV 2017
Skrivet av :

Stall-katten ”Buffy”på Sikfors Hästgård. FOTO: STERLING NILSSON.

Katter är bra för nyfödda barn visar en ny studie av danska centrumet för barnastma, skriver danska TV2.  Forskaren Jakob Stokholm tog initiativ till studien och tycker att den öppnar för fortsatt forskning.

Den genvariant, som vanligtvis fördubblar barnens risk att utveckla astma, avaktiveras genom katters närvaro. Än kan inte studiens resultat användas för behandling. Däremot visar resultaten att genrelaterade sjukdomar i vår kropp aktiveras och påverkas av miljön omkring oss.

– För mig är det kärnan i meddelandet, det är en realisering om hur sjukdom uppstår. Det dokumenterar att det finns en växelverkan mellan genetik och miljö, och särskilt att det händer i det tidiga livet medan kvinnan är gravid, och i det hem där det nyfödda barnet lever, säger Hans Bisgaard till videnskab.dk.

Den danska studien visar att tiden efter födseln kan vara avgörande för om din bebis utvecklar astma i framtiden.
Däremot visar inte studien exakt vad som behöver göras innan ett barn som bor med katt är helt skyddad mot astma.

– Det är självklart intressant att gå vidare, för om vi kan förklara denna mekanism öppnar det upp för möjligheten att vi kan isolera den och använda den för att förebygga sjukdomen, säger Jakob Stokholm till Videnskab.dk.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.