Företagarfrukost med morgonrock och innovationsprocesser

01 NOV 2017
Skrivet av :

Spotify’s tidigare globala innovationschef och innovationsexperten Sofie Lindblom
föreläste om hur företag kan skapa bättre förutsättningar för innovation. FOTO: STERLING NILSSON

Saker förändras i allt snabbare takt. Bolagens livlängd halveras. Jättarna på Internethandel tar död på butiker och sociala mötesplatser. Därför blir innovationer allt viktigare för företag som vill överleva och utvecklas.
– Det kan ju upplevas lite stressande, förklarade Sofie Lindblom, VD och medgrundare av konsultföretaget Ideation360, med ett skratt under senaste Företagarfrukosten på Polar Hotel.

Sofie Lindblom betonade gång på gång betydelsen av ständig förnyelse. Hon gav också tips på hur företagen kan arbeta med innovationsprocesser. Vi ska inte gå in i detaljer.  Hela hennes föreläsning kan ses i sin helhet på www.norrbotten.se

”Svara alltid; ”;Ja och…” Aldrig: ”Nej men…”, betonade Sofie. FOTO: STERLING NILSSON

Den nya teknologin har snabbt förändrat villkoren på en global marknad.
– Även om det kan upplevas lite läskigt så står vi också inför spännande utmaningar. Innovationer är viktigare än någonsin förr.

Sofies föreläsning var tänkvärd och presenterad med humor och optimism.
– Vi väljer vad vi ska plantera. Vill vi ha snabb avkastning satsar vi på ris. Träd planteras med en mer långsiktig plan. Den som har en vision hundra år framåt utbildar barn.

Liknelserna var många många liksom bildillustrationerna. Innovationsprocessen var fiffigt ljudsatt med musik.
Enligt Sofie bör dagens företag ha tre horisonter. En på längre sikt med kärnverksamheten (70 procent), och två på kortare sikt.
– Uppmuntra idéer och inspirera alla att delta i innovationsarbetet. Samla idéer. Arbeta snabbt. Skapa inte budgetar och projektplaner på någonting som inte finns. Arbeta istället med hypoteser och experiment. Innovationsprocessen behöver inte kosta så mycket tid eller pengar och ska högst pågå i tre månader. Processen består av fem faser för att minimera riskerna och maximera möjligheterna.

Sofia uppmanade alla att ha ett öppet sinne och jämförde med teaterimprovisatörer.
– Svara alltid; ”;Ja och…” Aldrig: ”Nej men…”

Helena Öhlund tackade Sofie för en intressant föreläsning och skickade med lite saker från Norrbottens Pärla. FOTO: STERLING NILSON

Oktober månads Företagarfrukost arrangerades av Region Norrbotten. Seminarieserien om regional utveckling, kallad Morgonrock, genomförs vanligtvis varannan fredag i Vetenskapens Hus, Luleå.
– Men ibland ger vi oss ut i länet för att bygga kunskap, förklarade David Sundström, näringslivschef Region Norrbotten.

David Sundström, näringslivschef Region Norrbotten. FOTO: STERLING NILSSON

I samband med frukosten tackade Helena Öhlund, kommunalråd, för den lyckade Nnäringslivsgalan. På plats fanns också Erik Sundström, delägare av Älvsby Ytbehandling som utsågs till Årets Företag. Även_ Johanna Stenvall, ägare av Johannas Hem & Hobby som röstades fram till Årets Pärla, fanns på plats. Båda hyllades med applåder.

Representanter för Region Norrbotten. FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.