”Ni har alla möjligheter att komma tillbaka”

04 OKT 2017
Skrivet av :

Jan-Olov Nordström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten.
FOTO: STERLING NILSSON

 

Älvsbyn rasar på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Tidigare har ”Norrbottens Pärla” glänst i länstoppen tillsammans med Luleå men passerades i år även av Boden, Överkalix, Arjeplog och Övertorneå.
– Men ni har alla möjligheter att komma tillbaka. Det handlar om hjärta, engagemang och att mötas, förklarade Jan-Olov Nordström, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten, när han infomerade om undersökningen i samband med Företagarfrukosten på Polar Hotel.
På riksplanet var raset stort, från 98:e till 204:e plats. Trots de dystra siffrorna förmedlade Jan-Olov Nordström optimism. Samtidigt som han presenterade resultatet av alla frågor fanns en tillit till Älvsbyns förmåga och långa tradition av ett gott företagsklimat.
– 2015 var ju Älvsbyn till och med bland de fem bästa kommunerna i Norrland. Älvsbyn har alla möjligheter att stiga i rankingen på nytt. Det mesta kan lösas genom att kommunen och företagarna pratar med varandra, betonade Nordström och tipsade Älvsbyns kommun om att sätta upp mål som gynnar ett bra företagsklimat.
– Vår ranking är ju ingen vetenskaplig undersökning men den visar tydligt hur vindarna blåser.
Helena Öhlund konstaterade att Älvsbyns kommun har ett jobb att göra.
– Det är viktigt att ta fasta på punkterna i Svenskt Näringslivs undersökning där vi brister även om jag hela tiden har en känsla av att samarbetsviljan är god.
Nordström uppmanade politiker och tjänstemän att göra som salige Steve Jobs, IT-legendar och VD för Apple, som iförde begreppet ”walk and talk”.
– Politiker och tjänstemän kan bjuda ut företagare på en promenad. Då blir samtalet mer avslappnat. Att sitta till bords innebär ofta en känsla av förhandling.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.