Karin Bodin tilldelas Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv

07 OKT 2017
Skrivet av :

Karin Bodin prisas.

Polarbrödsgruppens VD och ägare Karin Bodin är en av tre som prisas av Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv. Priset går till tre entreprenörer och företagare som envetet, konsekvent och framgångsrikt drivit sina bolag så att de bidrar till ett mänskligare näringsliv. De tre pristagarna är förutom Karin Bodin, Stefan Krook, grundare av stiftelsen GoodCause och serieentreprenör samt Eva Karlsson, vd för Houdini.

I valet av Karin Bodin imponerades juryn särskilt av hennes genomförandekraft och tuffa målsättningar kring Polarbrödsgruppens hållbarhetsarbete:

– I en mycket omfattade process där vi tittat på en mängd olika goda exempel på företag som verkar för ett mänskligare näringsliv stod Karin Bodin ut. Vi imponeras särskilt av Polarbröds tuffa mål för hållbarhet och deras långsiktiga ambitioner att verka för en cirkulär affär, säger Sara Öhrvall, juryns ordförande och ordförande för Pontus Schultz stiftelse.

– I Polarbröd vill vi skapa möjligheter att äta gott och sunt nu och i generationer. För oss handlar det om att bevara det goda som det moderna samhället fört med sig och samtidigt se till att vi inte belastar planeten. Här finns massor att göra, vi lär oss mer varje dag i mötet med andra som vill samma sak. Målet är att ta barnfamiljerna i handen på väg mot en hållbar och njutbar framtid. Jag är glad och stolt över att vara med på resan, säger Karin Bodin, vd för Polarbrödsgruppen.

Pristagarna
Karin Bodin tillhör femte generationen i familjeföretaget Polarbröd. 1879 började Karins morfars farfar baka bröd. Under de 45 år det moderna företaget funnits har det vuxit från ett litet familjebageri till Sveriges tredje största producent av matbröd, med 337 anställda. 2016 omsatte företaget 988 miljoner kronor och bakade drygt 39 000 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne. Utöver brödverksamheten finns även energibolaget Polarkraft AB i koncernen som från hösten 2014 producerar vindel för koncernens behov.

Stefan Krook är grundare stiftelsen GoodCause. Efter att under studietiden startat och några år senare börsnoterat telebolaget Glocalnet grundade Stefan Krook stiftelsen GoodCause 2005 där han fortsatt är ordförande. GoodCause startar och driver bolag som erbjuder konkurrenskraftiga produkter eller tjänster samtidigt som vinsten skänks till välgörande ändamål.

Eva Karlsson är vd för Houdini, där hon började arbeta 2001. År 2007 lanserade Houdini sina första cirkulära produkter. Numera är hållbarhet centralt i allt de gör och många miljöprojekt har sjösatts. Allt från gröna butiker, underställ som går att kompostera till second hand-försäljning och uthyrning av skalplagg.

Om priset och juryn
Priset har delats ut sedan 2013 till minne av journalisten och inspiratören Pontus Schultz. Tidigare mottagare av Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv är Antonia Ax:son Johnson, ägare tidigare ordförande för Axel Johnson AB (2013), Karl Johan Persson, VD för H&M (2014, Martin Lundstedt, VD AB Volvo (2015) och Cilla Benkö, VD Sveriges Radio (2016).

Om Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv
Stiftelsen verkar för Pontus Schultz vision om ett mänskligare näringsliv – ett näringsliv som utgör en positiv kraft för utveckling i samhället, stimuleras av människans mångfald och respekterar planetens begränsade resurser. Stiftelsens metod bygger på Pontus idéer om det goda samtalet mellan olika perspektiv och positiv uppmärksamhet till de som driver utvecklingen framåt. Genom ett årligt pris och seminarium kommer stiftelsen belöna och belysa initiativ som gör näringslivet mänskligare. Priset ska ges för betydande insatser inom mångfald, jämställdhet eller hållbarhet i näringslivet.

Stiftelsen grundades som en reaktion efter att Pontus Schultz, chefredaktör på Veckans Affärer förolyckats i augusti 2012. Läs mer om stiftelsen på www.pontusschultz.com.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.