Två värdar i samma utställning

Rawaa Khishi-Hanna Kanto med sin vandringsutställning ”Penseldrag över gränser” visas nu på Galleri K.

Sverige Konstföreningar, Norrbottens visar nu vandringsutställning Penseldrag över gränser med Hanna Kanto och Rawaa Khishi har sin första, av fem vernissager i höst i Älvsbyn

På Galleri K vid Älvsby folkhögskola pågår den sedan från den 6 september farm till den 22 september.

I utställningen möts två skilda verkligheter.

Hanna Kanto som utforskar och upptäcker sig själv i det nordliga landskapet och Rawaa Khishi som visar en annan mörkare verklighet, upplevelser från ett land och folk som kriget ödelagt.

Under hösten kommer utställningen att i samverkan med de lokala konstföreningarna visas i Arvidsjaur, Överkalix, Korpilombolo och Haparanda.

Genom projektet Penseldrag över gränser vill Sveriges Konstföreningar, Norrbotten erbjuda konstföreningarnas såväl äldre som yngre publik, ett möte mellan de båda konstnärerna Rawaa Khyshi och Hanna Kanto.

Rawaa Khyshi, med konstnärlig utbildning från Syrien, kom som asylsökande till Haparanda för tre år sedan.

Hanna Kanto, med ursprung i Finland, fick kännedom om att Rawaa bodde på flyktingförläggningen Cap East och de kom att mötas i Rawaas tillfälliga ateljé i Folkets Hus.

Men Rawaa hade inte möjlighet att besöka Hanna i hennes ateljé i Torneå eftersom hon var asylsökande, vilket i sin tur gav namnet till projektet ”Med penseldrag över gränser”.

Idag har Rawaa fått uppehållstillstånd och bor kvar i Haparanda där även Hanna bor.

Det är konstföreningarna i Luleå, Arvidsjaur, Älvsbyn, Överkalix och Korpilombolo som deltar i projektet.

Målet med projektet är att ge konstföreningarna tillfälle ställa ut samtidskonst som lyfter en aktuell samhällsfråga, här speglad i mötet mellan två konstnärskap.

Genom detta konstnärliga möte ges publiken möjlighet till undersökande samtal där även den egna livshistorien kan speglas.

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.