”Jag känner mig trygg”

15 SEP 2017
Skrivet av :

”EU importeras 90 procent av alla koppar. Därför vill EU öka självförsörjningsgraden. Då vore det konstigt om Sverige går emot direktiven och en gruva i Laver”, tycker Bengt Strandberg, näringslivschef i Älvsbyns kommun. Här i samtal under Boden Business Day.

Boliden AB är försiktiga att gå ut med några löften om gruvbrytning i Laver.
– Men jag känner mig trygg med det jag sett och hört, säger Bengt Strandberg, ny näringslivschef i Älvsbyns kommun, som lyssnade till Bolidens projektledare och affärsutvecklare Anders Forsgren när han informerade om planerna i samband med Boden Business Day.

Kopparfyndigheterna i Laver har jämförts med det jättelika dagbrottet i Aitik utanför Gällivare. Det handlar om realativt låga malmhalter men stora volymer som ligger högt, ibland i dagen, och kan brytas i dagbrott. Dessutom kan mindre mängder molbyden, guld och silver utvinnas.

Med Aitik som förebild skulle ett dagbrott i Laver skapa 3 360 nya jobb. En dröm för varje kommun och näringslivschef. Men Boliden går försiktigt fram och lovar ingenting i dagsläget. Bland annat måste regeringen godkänna det bearbetningstillstånd som Bergstaten underkände.
– Det vore förvånande om regeringen också säger nej. Koppar är en bristvara. Dessutom kommer behovet att öka. Koppar finns i all elektronik och i bilar. Ska vi dessutom ersätta fossila bränslen med eldrift ökar efterfrågan på koppar än mer. Inom EU importeras 90 procent av all koppar. Därför vill EU öka självförsörjningsgraden. Då vore det konstigt om Sverige går emot direktiven och en gruva i Laver, tycker Bengt Strandberg, näringslivschef i Älvsbyns kommun  och fortsätter:

– Dessutom har jag ju kommunfullmäktiges uppdrag att arbeta för en en gruvetablering i Laver. Så den information som gavs idag är nyttig för fortsättningen.

Utöver information om Bolidens Laver-projekt knöt också Bengt Strandberg ett stort antal nya kontakter under Boden Business Day där han befann sig tillsammans med näringslivsutvecklaren Sofia Lundberg.

– En bra dag. Relationer är alltid viktiga. Ju fler desto bättre. Vi bör jobba tillsammans över kommungränserna för att stärka regionen. Här har jag träffat folk från framförallt Boden men också Region Norrbotten plus att vi kunnat lyssna till flera intressanta föreläsningar. Inte minst nya trender. Vi äldre bör lära oss hur den yngre generationen tänker och fungerar, tycker Bengt.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.